Na Islandu vzniká ‚nejžhavější díra na světě‘. Voda až o 600 stupních má sloužit k výrobě elektřiny

Na povrch Islandu se možná brzy dostane voda o teplotě až 600 stupňů Celsia, a to pokud se podaří do prosince vyvrtat asi pětikilometrový vrt, kterému se přezdívá nejžhavější díra na světě. Voda by mohla být časem využitá pro výrobu geotermální energie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geotermální energie vytváří působivé přírodní scenerie

Geotermální energie vytváří působivé přírodní scenerie | Foto: Fotobanka stock.xchng

Inženýři z projektu Iceland Deep Drilling vyvrtají díru ke komoře magmatu, kde se voda zahřívá dokonce až na tisíc stupňů Celsia.

Normálně by se kvůli takovým teplotám muselo vrtat mnohem hlouběji, ale na Islandu jsou specifické podmínky. Takzvaný teplotní gradient, tedy růst teploty na jednotku hloubky, je tam vyšší než na jiných místech.

Česko je 6. nejmírumilovnější zemí světa. Prvenství znovu získal Island

Číst článek

„Zhruba takový průměrný teplotní gradient na území českého masivu, České republiky je řádově přírůstek 20 až 30 stupňů na kilometr hloubky. Na Islandu jsou to třeba stovky stupňů na kilometr hloubky,“ vysvětlil Vladimír Čermák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Islandský vrt je unikátní právě i tím, že se vrtá do magmatu. Podle Alberta Albertssona z islandské společnosti HS Orka lidé ještě nikdy nevrtali tak hluboko v tekutinách, ale vždycky jenom v pevných skalách.

‚Superkritická‘ voda má pohánět turbíny

Pokud by se vodu opravdu podařilo dostat na povrch, okamžitě by se začala vypařovat a dala by se proto použít pro výrobu elektrické energie. Poháněla by totiž elektrické turbíny.

Dosud existující geotermální stanice využívají vodu o teplotě asi 300 stupňů. Takzvaná superkritická voda z nového islandského vrtu může ale vytvořit až desetkrát víc energie. Mohla by tak zásobovat energií asi 50 tisíc domácností.

Island leží na takzvaném Středoatlantském hřbetu, kde se stýkají tektonické desky a vytváří se tam nová zemská kůra. Magma je díky tomu blíž povrchu. Island už teď využívá k výrobě energie hlavně obnovitelné zdroje, asi ze tří čtvrtin ale ve vodních elektrárnách.

Obyvatelé země proti stavbě dalších protestovali, a tak se teď společnosti snaží víc využít právě geotermální energii. Island je zatím i přes svou výhodnou polohu v její výrobě až na sedmém místě na světě. Před ním jsou třeba Spojené státy, Mexiko nebo Filipíny.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme