Na oslavy konce 2. světové války v Moskvě přijede zřejmě i Kim Čong-un

První zahraniční cesta severokorejského vůdce Kim Čong-una zřejmě povede do Moskvy. Podle Kremlu se totiž Kim Čong-un zúčastní ruských oslav 70. výročí konce 2. světové války. Celkem má do Moskvy přijet na dvacet šéfů vlád či hlav států včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na věž Čučche, Pchjongjang

Pohled na věž Čučche, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Účast Kim Čong-una na oslavách vítězství nad nacistickým Německem 9. května potvrdil mluvčí Kremlu, uvedla jihokorejská agentura Yonhap. Tuto možnost už dříve nevyloučil ani ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Může se ovšem stát, že Kim Čong-una podobně jako při mnoha jiných zahraničních akcích zastoupí předseda parlamentu Kim Jong-nam.

Pokud severokorejský vůdce skutečně do Moskvy přijede, bude to jeho první zahraniční cesta od nástupu k moci v roce 2011. Nejvyšší představitelé KLDR přitom vždy jezdili nejdříve do Číny, která zůstává hlavním severokorejským spojencem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na svou první zahraniční cestu zřejmě nepojede do Číny, ale do Ruska

Vztahy mezi Pchjongjangem a Pekingem ale podle expertů negativně ovlivňuje pokračující jaderná politika KLDR.

Čína potřebuje, aby Korejský poloostrov zůstal bez jaderných zbraní, Kim Čong-un si je ovšem – alespoň ne v současné době – nenechá vzít, protože by tím oslabil svou pozici i na domácí scéně.

Čínský prezident Si Ťin-pching, který nastoupil do úřadu v roce 2012, se s Kim Čong-unem zatím nesešel ani jednou, zatímco s jihokorejskou hlavou státu, kterou je nyní Pak Kun-hje, už šestkrát, a to i přímo v Soulu.

Severokorejský režim je ve světě odsuzován, otázkou proto je, jestli případná Kimova cesta nepoškodí pověst Vladimira Putina. Podle koreanistů už ale Západ stejně vnímá ruského prezidenta velmi špatně.

Kreml má na druhou stranu zájem o dodávky plynu přes Severní Koreu a o transport uhlí do Jižní Koreje, důležitou roli proto hrají i ekonomické zájmy.

Kim Čong-il, otec současného severokorejského vládce, byl na oslavy konce 2. světové války v Moskvě pozván už před deseti lety, tehdy ale nedorazil.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme