Na Ukrajině vyšetřují vraždu ruského exposlance Voroněnkova. Rusko odpovědnost odmítlo

Ukrajinská policie zatím nezjistila, proč včera v centru Kyjeva zastřelili bývalého ruského poslance Denise Voroněnkova. Prokuratura jeho smrt vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé u těla zastřeleného ruského exposlance Denise Voroněnkova.

Vyšetřovatelé u těla zastřeleného ruského exposlance Denise Voroněnkova. | Zdroj: Reuters

V Kyjevě z vraždy Denise Voroněnkova obviňují ruské tajné služby, které se tím údajně chtěly pomstít za to, že bývalý poslanec utekl na Ukrajinu a svědčil tam proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

Ten se skrývá v Rusku, protože na Ukrajině čelí obvinění z vlastizrady. V Moskvě naopak Voroněnkovu smrt připisují na vrub vnitřního ukrajinského konfliktu nebo spekulují o tom, že se milionář Voroněnkov mohl zaplést do ekonomických podvodů. Rusko po Ukrajině žádá objektivní vyšetření vraždy bývalého poslance.

Bývalý ruský poslanec Denis Voroněnkov byl zastřelen v centru Kyjeva. Podle agentur to potvrdila ukrajinská policie. Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak řekl, že v centru Kyjeva byli při střelbě zabiti lidé a že na místě jsou speciální jednotky a policie. Vrah, jehož identita dosud není známa, zemřel v nemocnici.

Voroněnkovu smrt už ve čtvrtek dopoledne potvrdily zdroje listu Ukrajinska pravda. "Ano, mohu potvrdit, že obětí je bývalý poslanec Státní dumy Voroněnkov," uvedl mluvčí ukrajinské policie Jaroslav Trakalo. "Vystřelil po něm neznámý člověk. Muže zabil a zranil ochranku. Ta palbu opětovala a útočníka zranila," popsal Trakalo.

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka je Voroněnkova smrt "činem státního terorismu ze strany Ruska, odkud (Voroněnko) musel z politických důvodů odejít." Porošenko v prohlášení uvedl, že "Voroněnkov byl jedním z hlavních svědků ruské agrese proti Ukrajině a obzvlášť role (svrženého prezidenta Viktora) Janukovyče vzhledem k nasazení ruských jednotek na Ukrajině."

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme