NATO chce reagovat na případnou ruskou agresi rychleji. Připravuje 300 tisíc vojáků

Rychlejší reakci mohutné pozemní armády na případnou agresi Ruska plánuje coby prvek odstrašení Severoatlantická aliance. Podle britských Timesů by nově mělo být během 2 měsíců připraveno k boji 300 000 vojáků. Ti by nejspíš pocházeli ze všech členských států Aliance, včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leopard

Leopard | Foto: www.natodays.cz

V současné době by nasazení takhle velkého počtu vojáků zabralo asi 180 dní. Podle končícího britského stálého zástupce při NATO sira Adama Thompsona by šlo o „druhý sled“ za aliančními silami rychlé reakce. Ty jsou schopné nasazení ve válečné zóně v řádu dnů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg deníku Times řekl, že jde o reakci na stále agresivnější postup Ruska, které jen od roku 2000 ztrojnásobilo reálné výdaje na obranu. Nor Stoltenberg také poukázal na ruskou propagandu mezi evropskými aliančními spojenci. Reakcí je podle generálního tajemníka NATO největší posílení kolektivní obrany aliance od konce studené války.

NATO posiluje jednotky v Pobaltí a Rumunsku

Číst článek

NATO koncem října také vyslalo tisíce vojáků do pobaltských zemí a Rumunska. Jak nedávno informoval server EU Observer, čtyřem mezinárodním praporům, které budou od začátku příštího roku rozmístěny v Pobaltí a Polsku, bude velet Kanada. Ta zároveň vyšle do Lotyšska 400 vojáků, kteří se připojí k 150 mužům z Itálie a zhruba 450 z Albánie, Polska a Slovinska.

Jiří Hošek, Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme