NATO je vůči Rusku jednotné. Podporuje i prodloužení sankcí proti Moskvě, tvrdí šéf aliance

Severoatlantická aliance je podle jejího šéfa Jense Stoltenberga vůči Rusku naprosto jednotná. Všechny členské státy podle něj podporují současnou strategii NATO, která sází na odstrašování a zároveň na dialog. Stoltenberg to prohlásil na závěr dvoudenního jednání ministrů zahraničí aliance v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | Zdroj: Reuters

Severoatlantická aliance podle Stoltenberga sice neuvalila na Rusko sankce, jejich použití ale podporuje. Je to podle něj jasný signál Moskvě, že anexe Krymu a destabilizace Východní Ukrajiny jsou nepřijatelné.

Sám generální tajemník proto souhlasí i s prodloužením sankcí, protože Minské dohody se nenaplňují. O jejich prodloužení by chtěla Evropská unie rozhodnout nejpozději na summitu příští týden.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD je další uplatňování sankcí velmi pravděpodobné.

„Já mám dojem, že dnes existuje poměrně široká shoda na tom, že situace se bohužel příliš nemění,“ poznamenal šéf české diplomacie.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme