NATO je zastaralá organizace, přitakává Kreml Trumpovi. S omezením jaderných zbraní ale počká

Kreml souhlasí s názorem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na Severoatlantickou alianci, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Pěskov. Na jeho návrh o omezení jaderných zbraní však reagoval opatrně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Kreml podle Pěskova souhlasí, že Severoatlantická aliance je zastaralou organizací. Pěskov dokonce nazval NATO přežitkem, jehož cílem je konfrontace mezi východem a západem. To ale neodpovídá současným požadavkům na stabilitu, trvalý rozvoj a mír ve světě, tvrdí mluvčí.

Na Trumpův návrh omezit jaderné zbraně ale Kreml reagoval opatrně. Pěskov tvdí, že je nutné počkat, až se miliardář ujme úřadu amerického prezidenta.

Dále také uvedl, že zatím neexistuje žádná dohoda o setkání Vladimira Putina s Donaldem Trumpem. Prezidenti o tom nejednali a nezačaly ani přípravy takového setkání.

Uprchlická politika Merkelové byla katastrofální chyba, řekl Trump

Číst článek

Na Trumpova slova v pondělí reagovala také německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž rozhodnutí přijmout v roce 2015 statisíce uprchlíků Trump o víkendu označil za "katastrofální chybu", která do Evropy zavlekla terorismus.

Podle Merkelové mají "Evrpané svůj osud ve vlastních rukou". Evropská unie podle ní může pomocí hospodářské síly a efektivních rozhodovacích struktur účinně bojovat s terorismem a potýkat se i s novými výzvami, které přináší například digitalizace.

Kancléřka chce nyní počkat na inauguraci nového amerického prezidenta a poté jednat "na všech úrovních". S Donaldem Trumpem by se podle Reuters chtěla setkat už na jaře.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme