NATO se mimořádně sejde kvůli sestřelení ruského vojenského letounu

Severoatlantická rada se dnes mimořádně sejde kvůli sestřelení ruského vojenského letounu. O schůzku požádalo Turecko, které je členem NATO. Ruský letoun Suchoj Su-24 dopoledne zasáhla turecká armáda. Vojenský stroj údajně narušil vzdušný prostor, ruské ministerstvo obrany to ale popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO

NATO | Zdroj: Reuters

„Na žádost Turecka dnes v 17.00 (SEČ) mimořádně zasedne Severoatlantická rada. Cílem této mimořádné schůzky je, aby Turecko informovalo spojence o sestřelení ruského letounu," oznámila mluvčí NATO Carmen Romerová.

Aliance prý situaci bedlivě sleduje a je ve spojení s tureckými úřady. Severoatlantická rada je nejvyšším orgánem NATO. Každý z 28 členských států, včetně Česka, má v radě jednoho zástupce.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD je sestřelení ruského letadla Turky nejvážnějším varováním, že si mezinárodní společenství musí sednout k jednomu stolu a dohodnout se, jinak nahrává teroristům.

„Protože neexistuje jasná dohoda mezinárodního společenství na společné strategii a protože není ani jasně definovaný nepřítel, bojuje tu každý svou vlastní válku podle svých zájmů,“ upozornil Zaorálek na internetových stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Podobně se vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Incident podle něj dokazuje, že je potřeba zlepšit komunikaci mezi všemi zeměmi, které jsou v této oblasti vojensky aktivní.

„Je to nepříjemné překvapení, které ukazuje, že stále ještě není dobrá koordinace mezi jednotlivými aktéry v regionu. Není dobrá koordinace mezi jednotlivými zeměmi, které buď přímo zasahují proti Islámskému státu, nebo jsou sousedními státy Sýrie,“ dodal Sobotka.

Prezident Miloš Zeman dnes také řekl, že událost situaci v oblasti neprospěje: „Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti.“

Turci sestřelili u hranic se Sýrií ruský letoun, údajně narušil vzdušný prostor

Číst článek

Turecká armáda uvedla, že stíhačky F-16 dnes sestřelily ruský letoun Suchoj Su-24. Letoun byl prý varován desetkrát během pěti minut, teprve poté došlo k zásahu.

Ruské ministerstvo obrany ale trvá na tom, že letadlo od startu ze základny Chmejmim operovalo po celou dobu výhradně nad Sýrií.

Oblast dopadu sestřeleného ruského letounu | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme