NATO upřesnilo podmínky námořní mise proti pašování migrantů

Země Severoatlantické aliance se dohodly na podmínkách, za jakých bude dále probíhat námořní mise NATO proti pašování migrantů v Egejském moři. Šlo především o překonání sporných otázek kolem využívání výsostných vod Řecka a Turecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Turecka na řecký ostrov Lesbos připluli další uprchlíci

Z Turecka na řecký ostrov Lesbos připluli další uprchlíci | Zdroj: ČTK

Ministři obrany NATO 11. února rozhodli, že válečné lodě aliance budou pomáhat Turecku a Řecku v boji proti sítím, které pašují přes Egejské moře běžence do Evropy. Do oblasti krátce po rozhodnutí vyplula flotila NATO s cílem hlídkovat a sbírat informace.

Objevily se ale operační problémy, a to ohledně vstupu do výsostných vod Turecka a Řecka a osudu migrantů, které lodě na moři zachrání.

"Naše lodě poskytnou informace pobřežním hlídkám a dalším úřadům v Řecku a Turecku. To jim pomůže být efektivnější při potírání sítí nelegálního pašování (lidí). Naši velitelé budou rozhodovat o místech působení ve spolupráci s Řeckem a Tureckem, v jejichž teritoriálních vodách budou moci operovat," uvedl dnes v prohlášení šéf NATO Jens Stoltenberg.

"Když budou zachráněni lidé, kteří připlouvají z Turecka, budou vráceni do Turecka," upřesnil Stoltenberg po středečním jednání členských zemí v bruselském sídle NATO.

Na základě mezinárodních dohod mají námořní síly NATO povinnost jako všichni ostatní pomáhat všem plavidlům v nesnázích. Mnohé členské státy aliance se obávaly, že toho pašeráci využijí a budou směřovat svá často vratká plavidla k válečným lodím, aby migranty zachránily a odvezly jako trosečníky do Řecka.

20 tisíc běženců uvízlo v Řecku

Do aténského přístavu Pireus dnes dorazilo více než 1350 migrantů z ostrovů v Egejském moři. Většina z nich pochází z Blízkého východu a do Řecka připlula z Turecka. Příjezd dalšího tisíce běženců očekávají úřady podle agentury DPA v průběhu dne.

V Řecku roste počet běženců, kteří kvůli zpřísněným kontrolám na takzvané balkánské trase nemohou pokračovat v zamýšlené cestě dál do Evropy. Podle tisku jich v Řecku uvízlo už kolem 20 tisíc.

Migranti na makedonsko-řecké hranici | Foto: Reuters

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme