Nebezpečí britských supermarketů? Dvě ze tří kuřat jsou infikovaná bakterií E.coli, která může i zabíjet

Dvě třetiny čerstvých kuřat prodávaných v britských supermarketech jsou nakažené bakterií E.coli, ukázala nová studie. Úroveň kontaminace je podle vědců mnohem vyšší, než se předpokládalo. Studie uvádí, že pozitivních na E.coli rezistentní vůči antibiotikům bylo 78 procent čerstvých kuřat prodávaných na hlavních ulicích v Anglii. Ve Skotsku to bylo 53 procent, ve Walesu pak 41.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masité kuře z Rašovic

Masité kuře z Rašovic | Foto: Jiřina Šmídová

Daný typ E.coli může být podle serveru The Telegraph hůře léčitelný právě kvůli rezistenci vůči antibiotikům. Nejedná se totiž o druh, který způsobuje například otravu jídlem, zvracení či průjem.

Odborníci se obávají, že tento druh by mohl ve střevech zůstat i roky, a pokud by se později u člověka objevila infekce, bakterie by mohla způsobit rezistenci vůči životně důležitým antibiotikům – cefalosporinům.

Předchozí studie zveřejněná cambridgeskou univerzitou zjistila nákazu pouze u jednoho ze čtyř vzorků. Nejnovější studie odboru životního prostředí britského ministerstva pro veřejné zdraví ale ukazuje čísla mnohem vyšší.

Nadužívání antibiotik

Aktivisté tvrdí, že za nárůstem stojí antibiotika, která kuřata preventivně dostávají, aby se nemocem předcházelo. Bakterie E.coli však mutuje a během desetiletí se stala rezistentní.

Doktor Mark Holmes z cambridgeské univerzity serveru Daily Mail řekl, že když lidé mají otravu jídlem, mohou také onemocnět infekcí rezistentní vůči antibiotikům.

Bakterie E. coli | Foto: New York State Department of Health

„Pokud se u nich vyvine sepse nebo zánět močových cest, mohou také zjistit, že mají infekci, která je rezistentní vůči prvotním antibiotikům. Než zjistí, jaká jsou ta správná, může se to vymknout kontrole. Dokonce způsobit smrt,“ vysvětlil Holmes.

„Jasně jsme řekli, že antibiotika musí být používána zodpovědně. Obchodníci nepodporují preventivní používání antibiotik, kdy se podobným nemocem dá předejít lepšími chovatelskými postupy a řízením farem,“ uvedl pro The Telegraph Andrew Opie, ředitel odboru potravin v Britském maloobchodním konsorciu.

Podle statistik vládní agentury Public Health England se za minulý rok v Anglii s bakterií E.coli pojí až 5574 úmrtí.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme