Nechali jste migrační krizi na nás, měli byste mít nižší dotace, myslí si o zbytku Evropy Němci

Zhruba tři čtvrtiny Němců si myslí, že ostatní země Evropské unie nechaly řešení migrační krize na čistě na jejich zemi. Státům, které nebudou přijímat více uprchlíků, by se podle nich měly snížit evropské dotace. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury TNS Infratest zveřejněného na berlínském fóru o zahraniční politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské dotace

Evropské dotace | Foto: European Commission Audiovisual service

Navzdory výraznému poklesu počtu běženců, kteří do spolkové republiky přicházejí, považují Němci migraci za největší výzvu zahraniční politiky. Za takovou ji označilo 46 procent dotázaných, následuje konflikt v Sýrii - 25 procent, vztah k Rusku - 16 procent a situace v Evropské unii - 10 procent.

Tři čtvrtiny Němců jsou přesvědčeny, že migrační krizi lze řešit jen na evropské úrovni. Evropská unie by se podle drtivé většiny dotázaných, 91 procent, měla více zasazovat o řešení příčin migrace, ačkoliv to bude vyžadovat další náklady.

S dosavadní spoluprací ale občané spolkové republiky spokojení nejsou. O tom, že Německo ostatní evropské země nechaly na holičkách, je přesvědčeno 73 procent dotázaných, 26 procent takový názor nemá.

Údaje OSN: Do Evropy zatím přišlo 372 128 migrantů, 4690 z nich nepřežilo, nebo se pohřešuje

Číst článek

Tři čtvrtiny Němců by také souhlasily, aby se zkrátily evropské dotace zemím, které nepřijímají žádné uprchlíky nebo jen velmi málo. Čtvrtina je proti takovému postupu.

Mezi státy, které odmítly povinné kvóty na přerozdělování běženců a dosud jich přijaly jen menší množství, patří také Česká republika. Vláda Bohuslava Sobotky ale tvrdí, že Praha zůstává solidární a přispívá na řešení migrační krize jiným způsobem.

Možné krácení evropských dotací, o kterém už mluvili i někteří evropští politici, česká vláda důrazně odmítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme