Nechte přepočítat výsledky, vyzývají experti Clintonovou. Tvrdí, že volby mohly být zmanipulovány

Skupina odborníků na volební právo a informatiku se snaží přesvědčit prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, aby požádala o přepočítání volebních výsledků ve třech amerických státech, kde zvítězil Donald Trump. Informoval o tom ve středu magazín New York. Zatím není jasné, jestli jejich výzvu Clintonová poslechne. Na to, aby mohla napadnout volební výsledky, jí zbývá už jen několik dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová promluvila na výroční schůzi Nadace na ochranu dětí

Hillary Clintonová promluvila na výroční schůzi Nadace na ochranu dětí | Zdroj: Reuters

Experti, mezi nimiž je právník John Bonifaz, který se soustředí na volební právo, a J. Alex Halderman, který vede centrum počítačové bezpečnosti na Michiganské univerzitě, podle magazínu New York věří, že výsledky ve státech Wisconsin, Michigan a Pensylvánie mohly být zmanipulovány nebo napadeny elektronicky. Podle magazínu skupina o svých podezřeních nechce zatím mluvit veřejně a v současnosti se snaží svými argumenty přesvědčit tým Clintonové.

Podle zdrojů blízkých týmu zjistili odborníci, že Clintonová ve Wisconsinu dostala o sedm procent méně v okrscích, kde se volilo elektronicky, než v okrscích, kde se volilo pomocí papírových nebo naskenovaných volebních lístků. Podle nich tak Clintonová mohla ve Wisconsinu ztratit až 30 tisíc hlasů, stát přitom prohrála o 27 tisíc hlasů. Skupina nemá konkrétní důkaz manipulace nebo napadení volebních zařízení, upozorňuje jen na podezřelá statistická zjištění.

Pomyslná výhra: Clintonová získala o 1,7 milionu hlasů víc než Trump. Jde o největší rozdíl v historii

Číst článek

I kdyby se odborníkům povedlo dokázat, že hlasy ve státu Wisconsin nebyly spočítaný správně, výsledky voleb by s největší pravděpodobností nezvrátili. Clintonová by musela získat i státy Pensylvánie a Michigan, kde podle výsledků dostupných v čase psaní textu prohrála jen o několik tisíc hlasů.

Dalším problémem by mohl být fakt, že podle zdrojů z okolí Clintonové se Bílý dům soustředí na hladké předání moci mezi Barackem Obamou a Donaldem Trumpem, a nepřeje si, aby se výsledky voleb zpochybňovaly.

Na rozhodnutí zbývá Clintonové už jenom několik dní. Podle magazínu New York může o přepočítání ve Wisconsinu požádat do pátku, v Pensylvánii do pondělí a v Michiganu do příští středy.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme