Nechutná ženská, zaútočil Trump na Clintonovou. Ani poslední debata se neobešla bez urážek

SLEDOVALI JSME ONLINE. „Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu," zní jeden z nejvýraznějších výroků Donalda Trumpa z poslední předvolební debaty s Hillary Clintonovou. V ostré konfrontaci kandidáti mluvili o migraci, obviněních ze sexuálního obtěžování i ochotě vůbec akceptovat výsledky listopadových voleb. Trump mezi jiným označil svou protikandidátku za „nechutnou ženskou“. Podle prvních průzkumů debatu vyhrála Clintonová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trump a Clintonová se naposledy setkali na půdě Nevadské univerzity.

Trump a Clintonová se naposledy setkali na půdě Nevadské univerzity. | Zdroj: ČTK

Mluvili spolu o ekonomice, zahraniční politice nebo obsazení nejvyššího soudu. Podle očekávání přišla ale řada i na několik vlastních témat, jako byly uniklé e-maily bývalé ministryně zahraničí nebo Trumpův vztah k ženám. Debatu moderoval Chris Wallace ze stanice Fox News.

Ani tomu se nepovedlo dohlédnout, aby na sebe kandidáti neútočili. Během toho, kdy Clintonová odpovídala na otázku o daních a odvodech, naklonil se Trump k mikrofonu a prohlásil: „Nechutná ženská.“ I navzdory takovým momentům označila velká část pozorovatelů debatu za věcnější, než byla ta předchozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední debata kandidátů na prezidenta USA Hillary Clintonové a Donalda Trumpa před listopadovými volbami.

Jedno z nejvýraznějších prohlášení zaznělo během diskuse o tom, zda Trump příjme výsledky voleb v případě, že prohraje.

„Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu,“ prohlásil republikánský kandidát.

Hillary Clintonová řekla, že je jeho přístupem zděšena. Trumpa také nařkla z toho, že pokaždé, když prohraje, obviní ostatní z podvodů. Dodala, že neúspěšní kandidáti v minulosti výsledky uznali, i když se jim nelíbily.

Ruské loutky

Řeč přišla i na zahraniční politiku. Clintonová prohlásila, že se Rusko snaží hackerskými útoky ovlivnit volby ve Spojených státech a že ruský prezident Vladimir Putin by nejraději viděl v Bílém domě loutku, čímž odkázala na svého protikandidáta.

Zničení Země meteoritem by bylo lepší než vítězství Trumpa či Clintonové, myslí si mladí Američané

Číst článek

Oba kandidáti se diskusí o Rusku dostali poprvé během noční debaty do vážnějšího sporu, jejich emoce a vzájemné skákání do řeči musel uklidnit moderátor.

Podle Trumpa nemá Clintonová Putina ráda, protože ji v minulosti pokaždé přechytračil. Dodal, že ruského prezidenta nezná, ale rád by s ním vycházel.

Došlo i na vztahy s dalšími zahraničními zeměmi a postavení USA ve světě. Podle Trumpa Spojené státy nemají na to, aby platily obranu zemí, jako jsou Saúdská Arábie či Německo. „Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?“ zeptal se Trump.

Vyhrála Clintonová

V průzkumu agentury YouGov označilo 49 procent respondentů za vítězku někdejší první dámu. Trump získal podporu 39 procent oslovených a zbývajících 12 procent považuje klání za remízu. YouGov se v anketě, které se zúčastnilo 1503 registrovaných voličů, po debatě také ptala, zda by Clintonová s Trumpem měli předem uznat výsledky voleb. Pro takový krok jich bylo 68 procent, 14 procent proti a 18 procent na otázku nemělo názor.

ČTK, Jan Řápek, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme