Nehoda vlaku na severu Indie si vyžádala 142 obětí. Neštěstí mohla způsobit poškozená kolej

Počet obětí nedělního vlakového neštěstí v Indii stoupl na 142. Policie to oznámila poté, co ráno začala další fáze pátrání na místě nehody. Zraněných je celkem víc než 220, z toho 50 těžce. Vlak vykolejil nedaleko města Kánpur ve státě Uttarpradéš na severu Indie v brzkých ranních hodinách. Velká část cestujících v tu chvíli spala. Dva ze 14 vagonů jsou po nehodě zcela zničené. Na záchranných akcích se v noci podílely stovky hasičů, zdravotníků i armáda. Na místě teď s pomocí jeřábů pokračují v odstraňování trosek z převržených vagonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedělní nehoda vlaku na severu Indie si vyžádala přes 100 obětí

Nedělní nehoda vlaku na severu Indie si vyžádala přes 100 obětí | Zdroj: Reuters

Příčiny nehody se stále zjišťují. Podle vyšetřovatelů je možným důvodem prasklá kolejnice. Nehoda je nejhorším vlakovým neštěstím v Indii za posledních šest let. Politici kvůli ní znovu mluví o potřebě zvýšit bezpečnost na tamních železnicích.

Agentura Reuters s odvoláním na Amita Malviho, úředníka zastupující indické dráhy, uvedla, že bylo do nemocnice převezeno přes 150 lidí, z toho několik je těžce raněných. Úřady prošetřují možnost, že za nehodu může poškozená kolejnice.

Vlaky v Indii převážejí denně zhruba 23 milionů lidí. Železnice ale stárnou. Průměrná rychlost vlaků je 50 kilometrů v hodině, i přesto ale dochází k mnoha nehodám.

Nedělní nehoda podle Reuters jen dokazuje, jak těžké bude pro premiéra Módího dodržet slib, že železnice v zemi udělá účinnější a vytvoří z nich bezpečnější sítě, ze kterých bude profitovat také indická ekonomika.

Módí tento rok mimo jiné slíbil, že v Indii vznikne nová vysokorychlostní dráha financovaná Japonskem. K modernizaci trati nebo zařízení kolem železnic ale zatím nedošlo.

Nedělní nehoda vlaku na severu Indie si vyžádala přes 100 obětí | Foto: Reuters

Zdeněk Novák, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme