Nejméně při osmi letech porušil havarovaný bolivijský letoun bezpečnostní předpisy

Americká televize Univision analyzovala záznamy o cestách letounu, který havaroval minulý týden v Kolumbii, a zjistila, že stroj létal bez potřebné palivové rezervy v minulých měsících opakovaně. Nedostatek paliva vyšetřovatelé považují za nejpravděpodobnější příčinu zřízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři pracují na místě pádu letadla, kterým cestovalo 77 lidí

Záchranáři pracují na místě pádu letadla, kterým cestovalo 77 lidí | Zdroj: Reuters

V analýze španělskojazyčná televize uvádí, že letoun Avro RJ85 společnosti LaMia tento rok porušil bezpečnostní předpisy nejméně při osmi letech. Kromě posledního letu z bolivijského Santa Cruz do kolumbijského Medellínu cestovalo letadlo na té samé trase ještě třikrát. Trasa je dlouhá 2960 kilometrů. Na ostatních letech absolvoval letoun o něco kratší cestu, přesto však s palivem na hranici doletu.

Stroj podle technických údajů uletí asi 3000 kilometrů na plnou nádrž. V případě, že je letadlo plně naložené a má obsazenou palubu cestujícími, sníží se dolet o několik set kilometrů. Bezpečností pravidla udávají palivovou rezervu na nejméně 45 minut letu nad plánovanou trasu letu.

Došlo letadlu s brazilským týmem palivo? Vyšetřovatelé našli obě černé skříňky

Číst článek

„Z těchto údajů vyplývá, že systematicky docházelo k porušování pravidel při takřka všech letech... Společnost byla zvyklá tento letoun vypravovat na hranici výdrže paliva," řekl televizi pilot a expert na bezpečnost v letecké dopravě Esteban Saltos.

Letadlo se zřítilo minulé pondělí poté, co zmizelo ve 21.30 místního času (úterý, 2.30 našeho času) z radarů. Stroj havaroval asi 50 kilometrů jižně od kolumbijského města Medellín, kam mířil. Na palubě cestovalo 77 cestujících, mimo jiné také brazilský fotbalový klub Chapecoense, z nichž 71 pád nepřežilo. Piloti letounu před pádem hlásili závadu na elektrickém zařízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme