Nejsme Sodoma a Gomora! Věřící bojují v ruské vsi proti továrně na kondomy

UVNITŘ VIDEO. Co je po jméně? V ruském Bogoljubovu míní, že mnoho. Obec, která má zbožnost v názvu, se v posledních dnech stala dějištěm horlivých protestů, jež mají místní spasit před znesvěcením. Svaté místo podle věřících ohrožuje plánovaná továrna na kondomy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Ne továrně na prezervativy na svatém místě!"

"Ne továrně na prezervativy na svatém místě!" | Foto: Repro Kirill Vasiljev/Youtube

Početná skupina starších žen, zachumlaných do mohutných kabátů a kožešin, prozpěvuje liturgické písně, další účastníci demonstrace svírají kříže a ikony. V pozadí je vidět kostel, v popředí jsou barevné transparenty.

„Matko Boží, spas (nás) přes znesvěcením!“ prosí jeden z nich. „Rusko pochází z Bogoljubova,“ tvrdí další nápis, zatímco jiný připomíná, že „Vladimir není Sodoma a Bogoljubovo není Gomora!“ Konkrétněji o cíli demonstrantů vypovídá transparent, který hlásá, že mít hodně děti je dobré, a především jadrný nápis „Ne továrně na prezervativy na svatém místě!“

Kratičké video zachycuje protest v Bogoljubovu, vesnici o přibližně 5000 obyvatelích ve Vladimirské oblasti. Demonstrace, která se tuto neděli konala před sídlem místního zastupitelství a o níž s odvoláním na regionální média informoval portál RFE/RL, nebyla jedinou svého druhu. Spor pravoslavných aktivistů s úřady i podnikateli se vleče už několik týdnů.

Nekatolíku, podepiš, nebo tě deportujeme. Polská poslankyně chce přísahu věrnosti pro ateisty i muslimy

Číst článek

Na začátku byl plán postavit v obci továrnu na kondomy, od níž si místní správa slibovala asi dvě stovky nových pracovních míst. Jenže po zahájení stavebních prací se proti projektu zvedla vlna odporu ze strany některých věřících, v jejichž očích se prezervativy neslučují se svatou půdou Bogoljubova – tím spíš, že továrna vzniká na pozemku někdejší cihelny nedaleko bogoljubského kláštera.

Monastýr v polovině 12. století založil vladimirský kníže Andrej Bogoljubskij. Legenda praví, že ho nechal vybudovat přímo na místě, kde se mu zjevila Bohorodička – její jméno dodnes nese chrám Panny Marie Pomocné na Něrli, od počátku 90. let jedna z památek světového dědictví UNESCO.

Čistota a svatost

Vehementní odpor proti továrně zaskočil jak místní úřad, tak společnost Bergus, která za projektem stojí. S protestujícími, které vede aktivistka Taťána Fadejevová, se koncem listopadu sešli, avšak ke kýženému kompromisu nedospěli. Odpůrci továrny už tehdy trvali na tom, že kondomy jsou v Bogoljubovu nepatřičné – a navíc vcelku zbytečné.

„Zbraní proti ošklivým nemocem je čistota, z Bogoljubova bychom měli šířit čistotu a svatost,“ tvrdí na nahrávce z jednání. Fadejevová argumentuje, že demografické hodnoty v Rusku strádají a že prezervativy jim rozhodně nepomohou.

Regionální reportér Kirill Vasiljev pro RFE/RL popsal, že aktivisté nyní obcházejí obcí s peticí, která volá po zákazu rozestavěné továrny. Jak ovšem upozornil, mnozí vůbec nepocházejí z Bogoljubova, ale jsou jen členy klášterní kongregace a mezi místními nemají větší podporu.

„Bývala tu cihelna. Ta je zavřená. Lidé přišli o práci (a) musí teď jezdit do Vladimirova. Není to daleko, ale spokojení nejsou,“ popsal Vasiljev. „Lidi, které potkáváme na ulici, jsou buď neutrální, nebo mají radost z nových pracovních míst.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme