'Největší nasazení od konce studené války.' Rusko soustředí síly k závěrečné bitvě, tvrdí NATO

Ruské válečné lodě přesunují k Sýrii útočná letadla. Podle NATO posiluje Rusko své jednotky pro závěrečnou bitvu o Aleppo. Začít by mohla za dva týdny. Plavidla jsou nyní poblíž Norska, jehož armáda zveřejnila snímky pořízené hlídkovacím letadlem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s ministrem obrany Sergejem Šojgu. Ten stále patří mezi Putinovy nejbližší spolupravocníky

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s ministrem obrany Sergejem Šojgu. Ten stále patří mezi Putinovy nejbližší spolupravocníky | Foto: CC BY 3.0, Kremlin.ru

"Jde o největší nasazení od konce studené války, přesunují celou Severní flotilu a většinu Baltské flotily. Nebude to přátelská zastávka v přístavu. Za čtrnáct dní budeme svědky vystupňovaných útoků na Aleppo," citovala agentura Reuters nejmenovaného diplomata NATO.

Válka v Sýrii online. Bojím se, že dnes zemřu, píše sedmiletá dívka z Aleppa na Twitteru

Číst článek

Norská armáda zveřejnila snímky, na nichž je vidět flotila ruských válečných lodí plujících v mezinárodních vodách u Norska. Je mezi nimi jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov a křižník Petr Veliký. Zachyceny byly u ostrova Andoya u severního Norska. Norské sdělovací prostředky oznámily, že Rusko informovalo norskou armádu, že válečné lodě jsou na cestě do Středozemního moře.

Ruská agentura TASS už v červenci oznámila, že Admirál Kuzněcov bude nasazen do operací v Sýrii v období od října do ledna. Má na ní být 15 bojových letounů Su-33 a MiG-29K a více než deset vrtulníků Ka-52K, Ka-27 a Ka-31.

Ruské letectvo bojuje v Sýrii po boku syrské armády. Na čtvrtek ohlásilo jedenáctihodinovou přestávku v náletech na východní Aleppo, který ovládají odpůrci Damašku. Francie chce usilovat o prodloužení příměří na několik dní; ruská armáda zatím prodloužila původně osmihodinový klid zbraní o tři hodiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme