Němci pustili z vazby Tunisana, kterého podezírali ze spojení s atentátníkem Amrim

Německé úřady propustily Tunisana, kterého podezřívaly ze spojení s Anisem Amrim – mužem, který je zřejmě zodpovědný za teroristický útok na berlínském vánočním trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teroristický útok v Berlíně dva dny poté

Teroristický útok v Berlíně dva dny poté | Zdroj: Reuters

Na muže, jehož jméno úřady nezveřejnily, se státní zastupitelství rozhodlo neuvalit vazbu, ve čtvrtek ho proto propustilo na svobodu. Policie podezřelého zadržela ve středu v Berlíně, kde žil. Úřady také prohledaly jeho byt a obchodní prostory ve čtvrti Tempelhof na jihu města.

„Další vyšetřování ukázalo, že zadržená osoba nebyla možným komplicem Anise Amriho, a proto byla propuštěna,“ řekla mluvčí státního zastupitelství Frauke Koehlerová.

Policie zadržela v Berlíně Tunisana. Podezírá ho z účasti na útoku na vánoční trhy

Číst článek

Kromě toho mluvčí uvedla, že zbraň, kterou atentátník Amri na útěku v Itálii vystřelil na italskou policii, měla stejný kalibr jako pistole, které použil při útoku v německé metropoli.

Na stopu zadrženému Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě po analýze Amriho komunikace. Jeho mobil předtím nalezli v kamionu, kterým atentátník zaútočil na vánočním trh. Podle časopisu Focus Amri deset minut před berlínským atentátem rozeslal několik zpráv a fotografií islamistům v Berlíně a Porúří. Zadržený Tunisan byl údajně jedním z adresátů.

Česko po atentátu v Berlíně posiluje bezpečnostní opatření. Místa s větší koncentrací lidí bude hlídat víc policistů

Číst článek

Po dalších možných Amriho komplicích pátrá policie i v dalších evropských zemích, zejména v Itálii, kde Amri pobýval a kam utekl po masakru v Berlíně. Italský premiér Paolo Gentiloni ve čtvrtek podle agentury APA prohlásil na tiskové konferenci, že Amri neměl v Itálii významnou síť kontaktů a případných pomocníků.

Ještě větší tragédii v Berlíně nejspíš zabránil automatický brzdový systém, který kamion polské speditérské firmy měl. Nákladní vůz jel vánočním trhem zhruba 70 až 80 metrů a poté zastavil. Média dříve spekulovala, že původní polský řidič kamionu Lukasz Urban narušil atentát svým odporem. Pitva ale údajně prokázala, že v té době již nebyl kvůli střelnému zranění schopný s teroristou bojovat. Automatický brzdový systém se spustí v okamžiku, kdy vůz narazí do nějaké překážky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme