Německo koupí dům Thomase Manna v Los Angeles. Hrozila mu demolice

Německá vláda koupila dům v americkém Los Angeles, v němž žil kdysi německý spisovatel Thomas Mann a jemuž hrozila demolice. Za dům tohoto nositele Nobelovy ceny zaplatí Německo podle nedělního vydání Los Angeles Times 13,25 milionu dolarů (asi 336 milionů korun). Rezidence by po rekonstrukci měla sloužit jako kulturní a umělecké středisko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům Thomase Manna

Dům Thomase Manna | Foto: Wikipedia

"Byla symbolem domova mnoha Němeců, kteří se snažili o lepší budoucnost pro svou zemi," uvedl podle prohlášení německého konzulátu v Los Angeles německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Mannův dům se nachází ve čtvrti Pacific Palisades, která se ve 30. a 40. letech minulého století stala útočištěm řady německých a rakouských intelektuálů prchajících před nacisty.

Thomas Mann: Konec měšťanské epochy

Číst článek

Dům Thomase Manna, který byl od loňska v nabídce realit označen jako "určený k demolici", byl postaven v roce 1941 a spisovatel v něm žil do roku 1952. Tehdy dům prodal a vrátil se do Evropy. Tři roky nato ve Švýcarsku zemřel. V domě na předměstí Los Angeles napsal Mann i jedno ze svých vrcholných děl, román Doktor Faustus.

Vyhnancem ve vlastní zemi

Thomas Mann (1875-1955) bývá označován za jednoho z největších německých spisovatelů, za svého života byl ale vyhnancem i ve své vlastní zemi. Nelítostné kritice totiž ve svých dílech podrobil také německý národ. Nemilosrdné zrcadlo maloměšťákům nastavil svým prvním románem Buddenbrookovi aneb Úpadek jedné rodiny (1901), za nějž v roce 1929 obdržel Nobelovu cenu. Dalším jeho mimořádným dílem je román Kouzelný vrch.

Stejně jako jeho bratr, rovněž spisovatel Heinrich, měl i Thomas Mann blízké vztahy s československými spisovateli. A tak když je nacistický režim zbavil německé státní příslušnosti, nabídla jim domovské právo obec Proseč na Chrudimsku, což jim umožnilo získat v roce 1937 československé občanství. O rok později odjel Thomas Mann s rodinou do USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme