'Nemůžete nastoupit.' Veterinářka s íránským pasem uvízla kvůli Trumpovu výnosu v Puertu Ricu

Rozrušená a vystrašená. Tak popisuje své pocity veterinářka z Glasgowa, které zkomplikoval život nový migrační výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa. Když chtěla Hamaseh Tayariová odletět z dovolené v Puertu Ricu zpátky domů do Skotska, čekalo na ni nepříjemné překvapení. Kvůli íránskému pasu nemohla nastoupit na plánovaný let. Součástí byl totiž i přestup na newyorském letišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamaseh Tayari

Hamaseh Tayari | Foto: University of Glasgow

„Přijeli jsme na letiště v pět hodin ráno, abychom se odbavili pro let do New Yorku a potom z New Yorku do Glasgowa. Při odbavení mi ale řekli, že kvůli novým pravidlům nemůžu nastoupit,“ popsala Tayariová pro zpravodajský server BBC.

„Letecká společnost byla velmi nápomocná. Dali nám jídlo a kávu a snažili se nás podpořit. Není to jejich chyba, ale je to bláznivé, nečekala jsem, že by se mi něco takového mohlo stát,“ pokračovala.

Trump vyhodil ministryni spravedlnosti, odmítla bránit jeho migrační výnos

Číst článek

Tayariová vyrůstala a studovala v Itálii. Veterinářkou se stala v roce 2012 a potom krátce studovala ve Švýcarsku, odkud se přestěhovala do Glasgowa, kde v roce 2015 navázala na postgraduální studium.

„Pořád mám íránské státní občanství, protože jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych ho měla měnit. Až doposud jsem neměla žádné problémy, možná jsem musela občas čekat delší dobu na víza, ale nic podobného, co se stalo teď,“ uvedla s tím, že v pase má průjezdní víza pro USA, která jsou však s novým migračním výnosem neplatná.

Trumpa za 'protimuslimský zákaz' žaluje první americký stát. Ke kritice se přidal i Obama

Číst článek

Když zjistila, že se do Skotska podle původních plánů nedostane, začali s přítelem hledat alternativní cesty. Kvůli její národnosti ale přišla další komplikace – kdyby letěla přes Kubu, Panamu, Mexiko nebo další místa, potřebovala by nová víza.

„Jediná možnost, kterou jsem našla, je přímý let ze San José do Madridu,“ vysvětlila. Tyto letenky spolu s dalšími spoji do Londýna a Glasgowa stály ji a jejího přítele bezmála 2600 liber, což je v přepočtu asi 82 390 korun.

To jsou podle Tayariové všechny peníze, které s přítelem měli na několik měsíců. „Na tuhle dovolenou jsme šetřili měsíce a teď nás bude stát cesta domů jeden měsíční plat,“ říká.

„Nejdřív jsem si myslela, že jsem jen špatně rozuměla. Nakonec jsem byla hodně rozrušená a stále jsem. Jsem víc než rozzlobená, jsem naštvaná, ale zároveň se bojím.“

Co znamená exekutivní příkaz?
Exekutivní příkaz s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Americký prezident Donald Trump ho podepsal v pátek. Příkaz rovněž na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Týká se sedmi států - Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

Podporu Tayariové vyjádřila mimo jiné univerzita v Glasgowě. „Byli jsme velmi znepokojeni obtížemi, které jedna z našich postgraduálních studentek musela zažít, když se snažila vrátit do Spojeného království skrze USA po dovolené v Costa Rice,“ uvedla mluvčí.

„S Hamaseh jsme byli v kontaktu a nakonec našla řešení, jak se do Glasgowa dostat zpátky alternativní cestou. Univerzita udělá vše pro to, aby ji podpořila,“ dodala. A univerzita není jediná, kdo chce Tyariové pomoct.

Politická organizace Women for Independence, jejímž cílem je zlepšování postavení žen ve veřejném a politickém životě napříč Skotskem, se rozhodla uspořádat sbírku na pomoc páru. Cíl 2600 liber naplnili za 35 minut a přispělo zhruba sto lidí. Podle Tayariové je úžasné, jak rychle se peníze vybraly a kolik lidí se do sbírky zapojilo.

„Dozvěděli jsme se o migračním výnosu, až když jsme přijeli na letiště a chtěli jsme se odbavit. Chci, aby lidé věděli, že tohle se neděje jen uprchlíkům,“ dodala pro BBC.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme