Nezletilí migranti opouštějí Džungli. Z uprchlického tábora je rozvezou do center napříč Francií

Zhruba 70 autobusů budou potřebovat francouzské úřady na převoz mladistvých migrantů z tábora Džungle u Calais. Země opět apelovala na Velkou Británii, aby část nezletilých uprchlíků převzala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zhruba dva tisíce lidí odmítá opustit uprchlický tábor u Calais zvaný Džungle, který začaly včera vyklízet francouzské úřady

Zhruba dva tisíce lidí odmítá opustit uprchlický tábor u Calais zvaný Džungle, který začaly včera vyklízet francouzské úřady | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Francouzské úřady ve středu zahájily přesun 1500 mladistvých migrantů, kteří původně žili v provizorním tábořišti u Calais, do uprchlických středisek po celé zemi. Informovala o tom agentura AFP. Od evakuace dospělých z tábora minulý týden žili nezletilí migranti u Calais ve vytápěných obytných kontejnerech. Francie chce, aby část z nich přijala Británie.

Časně ráno opustily tři autobusy s mladistvými migranty jejich dočasné útočiště nedaleko původního tábořiště zvaného Džungle. Podle zástupce prefektury v Calais bude třeba k převozu všech obyvatel kontejnerů kolem 70 autobusů. V jednom z dnešních transportů byl podle AP také zástupce britského ministerstva vnitra.

Migranti se naposledy modlili v táboře u Calais. Úřady improvizovaný kostel vyklidí

Číst článek

Prezident François Hollande v úterý znovu vyzval Británii, aby převzala svůj díl odpovědnosti za mladistvé obyvatele tábora u Calais, odkud francouzské úřady dospělé evakuovaly již minulý týden.

Už o víkendu stejnou výzvu britské vládě adresovala dcera zesnulého Nicholase Wintona Barbara. Winton v roce 1939 zachránil z okupovaného Československa 669 převážně židovských dětí.

Británie před časem slíbila, že přijme stovky nezletilých migrantů z Džungle. Podle Hollanda bude Londýn moci posoudit jednotlivé žádosti o azyl nezletilých v různých francouzských uprchlických centrech, kam se po nynějším převozu dostanou.

V táboře u Calais, jehož zbytky francouzské úřady zlikvidovaly v pondělí večer, žilo v určité době až 10 000 cizinců, kteří se snažili dostat z Francie tunelem pod Lamanšským průlivem do Británie.

Francouzské úřady vyklidily tábor v Calais. Na místě ale zůstávají desítky migrantů

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme