Nizozemský parlament podpořil legalizaci pěstování marihuany. Nový zákon by ulehčil coffee shopům

Dolní komora nizozemského parlamentu v úterý podpořila zákon, na základě kterého by bylo možné beztrestně pěstovat a ve velkém prodávat marihuanu. Legalizoval by tak stav, který v Nizozemsku díky toleranci úřadů už dlouho tak jako tak panuje, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marihuana - tráva - kouření marihuany - cannabis

Marihuana - tráva - kouření marihuany - cannabis | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Len Hurtado

Nizozemsko toleruje prodej marihuany v malém množství v barech, takzvaných coffee shopech, její prodej samotným provozovatelům těchto zařízení a pěstování konopí je ale nelegální.

Pokud by zákon schválila i horní komora parlamentu, měly by coffee shopy možnost získat legální dodavatele marihuany a nemusely by se tak, jak tomu bylo mnohdy doposud, nechat zásobovat pochybnými firmami.

Zákon v dolní komoře podpořila těsná většina poslanců, norma teď poputuje do horní parlamentní komory. Podle nizozemských médií ale není jasné, jakou tam získá podporu.

Legislativa by se tak mohla stát předmětem koaličních vyjednávání při sestavování vlády po volbách, které Nizozemsko čekají 15. března.

Prodej marihuany v nizozemských coffee shopech a držení méně než pěti gramů této drogy přestalo být v zemi trestné v roce 1976. Do Nizozemska to přilákalo mimo jiné řadu turistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme