Nobelova cena míru má nejvíce nominací v historii. Mezi favority je Snowden i syrské Bílé helmy

V pátek dopoledne zazní z norského Osla jméno nositele Nobelovy ceny míru za rok 2016. Komise letos obdržela rekordní počet nominací. Podívejte se na seznam favoritů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři tuniského kvartetu pro národní dialog

Lídři tuniského kvartetu pro národní dialog | Zdroj: Reuters

Při výběru nositele Nobelovy ceny míru měla komise letos těžší práci než obvykle. Od odborné veřejnosti jí totiž dorazilo 376 nominací, 228 z nich se týká konkrétních osob a 148 organizací. Rok 2016 tak vysoce překonal doposud rekordní rok 2014, kdy bylo nominací 278.

Nic dalšího se před samotným vyhlášením vítěze neví a pětičlenná Nobelova komise, která ho volí, je vázána přísnou mlčenlivostí. Informace o nominacích a jejich posuzování smí zveřejnit až s padesátiletým odstupem. Jak upozorňuje na svých stránkách, „spekulace o tom, kdo získá v daném roce cenu, jsou buď pouhým dohadem, nebo je zveřejnila osoba, která stojí za nominací.“

Nobelovu cenu za chemii získali vědci za vývoj molekulárních strojů

Číst článek

Se střídavými úspěchy se už čtrnáct let snaží vítěze předpovídat Institut pro výzkum míru v Oslu. Na základě znalosti mezinárodního prostředí se mu obvykle daří správně předpokládat oblasti a země, na které se komise při svém výběru může zaměřit. V roce 2007 označil za hlavního favorita amerického politika Al Gora, který toho roku cenu opravdu dostal. O sedm let později jako jednu z favoritů vybral i později vítěznou aktivistku Malalaj Júsufzaiovou.

Letos si institut zvolil pět favoritů:

Matematičku a lidskoprávní aktivistku Světlanu Gannuškinovou z Ruska. Založila Výbor občanské pomoci, který od roku 1990 pomáhá uprchlíkům a nedobrovolným migrantům se vzděláváním, právní asistencí a humanitární pomocí. Je zároveň jedním ze zakládajících členů organizace Memorial, která se zabývá totalitní minulosti a lidskými právy v Rusku. V roce 2006 jí organizace Člověk v tísni udělila cenu Homo Homini.

Amerického fyzika Ernesta Monize a íránského diplomata Aliho Akbara Salehi, kteří spolu loni vyjednali Íránskou nukleární dohodu. Ministr pro energetiku Spojených států a šéf Íránské organizace pro atomovou energii podle institutu dokázali využít společnou minulost ze stejné univerzity a překonat dlouhodobé rozdíly mezi svými zeměmi.

Syrskou civilní obranu přezdívanou také Bílé helmy – dobrovolnickou organizaci, která poskytuje první pomoc na místech zasažených válkou. Skupina má téměř tři tisíce členů a její operace zahrnují pátrání a záchranu lidí z trosek, evakuace nebo hašení. Organizaci se letos dostalo výrazné pozornosti díky filmu, který o ní natočila internetová televize Netflix a na podporu její nominace vznikla i internetová petice s téměř 300 tisíc podpisy.

Aktivistu a bývalého zaměstnance americké Národní bezpečností agentury Edwarda Snowdena, který v roce 2013 zveřejnil informace o rozsáhlých vládních programech na sledování osob. Podle institutu vedly táto odhalení k několika politickým a právním reformám, díky kterým je Snowdena čím dál těžší považovat za zrádce, jak ho označuje část americké veřejnosti i politiků. Snowden se v současnosti nachází v Rusku, kde požádal o azyl a podle institutu není jasné, zda by si případné ocenění mohl vůbec převzít.

Edward Snowden | Foto: CC BY-SA 3.0 Praxis Films Laura Poitras

Jeanne Nacatche Banyereovou, Jeannette Kahindo Binduovou a Denise Mukwegeho. Trojice z Demokratické republiky Kongo pomáhá obětem sexuálního násilí. Banyereová a Binduová, přezdívané i Mama Jeanne a Mama Jeanette, šestnáct let cestují napříč zemí a nabízejí svou pomoc ženám a dětem. Lékař Mukwege ve své praxi dlouhodobě pomáhá znásilněným ženám a založil nemocnici, která se soustředí právě na tyto oběti. Podle institutu má Nobelova komise jejich výběrem šanci zdůraznit sexuální násilí jako globální problém.

Mezi nominovanými na cenu mají letos údajně být i papež František nebo americký byznysmen a kandidát na prezidenta Donald Trump. Informace o vítězi můžete sledovat na našem zpravodajském webu nebo ve vysílání Českého rozhlasu.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme