Nový prezident Gambie Adama Barrow složil přísahu. Dosavadní prezident Yahya Jammeh dostal ultimátum na odstoupení

Nově zvolený gambijský prezident Adama Barrow složil přísahu. Nedlouho poté překročila hranice země senegalská armáda, která podporuje Barrowa. Dosavadní hlava státu - Yahya Jammeh - totiž odmítá odstoupit. V zemi platí od úterý výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený prezident Gambie Adama Barrow

Nově zvolený prezident Gambie Adama Barrow | Zdroj: ČTK

Barrow složil přísahu na gambijské ambasádě v hlavním městě sousedního Senegalu. Narychlo připravené ceremonie se zúčastnilo 40 lidí, včetně senegalského premiéra a předsedy gambijské volební komise.

Mluvčí senegalské armády oznámil, že vstoupila na území Gambie. Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci, která vyjadřuje "plnou podporu ECOWAS v jejím závazku zajistit, v prvé řadě politickými prostředky, respektování vůle gambijského lidu vyjádřené výsledky voleb z 1. prosince".

Západoafrické země daly dosavadnímu gambijskému prezidentovi Yahya Jammehovi ultimátum na odsoupení do pátečního poledne. Pokud tak neučiní, státy budou pokračovat v invazi. Podle mluvčího senegalské armády teď čekají na další rozkazy a jsou připravení k boji, pokud to bude nutné.

Do ulic hlavního města Banjul ve čtvrtek vyšly oslavovat Barrowovu inauguraci stovky převážně mladých Gambijců. Novinář AFP mezi nimi viděl i generála, jenž je náčelníkem generálního štábu armády. Vojsko bylo přitom ještě donedávna jednou z opor Jammehova režimu.

Jammeh zůstává ve své rezidenci v gambijském hlavním městě a stojí za ním jen část armády, uvedla agentura AP. Jammeh v úterý v zemi vyhlásil tříměsíční výjimečný stav. Zdůvodnil jej tím, že se snaží předejít mocenskému vakuu v době, kdy bude o jeho výhradě k výsledku voleb rozhodovat nejvyšší soud.

Desítky českých turistů v Gambii

Češi, kteří odcestovali do Gambie, by podle ministerstva zahraničí měli tuto africkou zemi opustit. Podle Asociace cestovních kanceláří jsou teď v Gambii desítky Čechů. V registračním programu Drozd se ale zaregistrovali jen čtyři. Tři z nich navíc zemi už opustili, říká mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Dosavadní gambijský prezident Al Hadji Yahya Jammeh | Foto: Reuters

„Organizovanou turistikou tam v podstatě není nikdo. To znamená, že české cestovní kanceláře v tomto období žádné organizované cesty do Gambie nedělaly a nedělají. Ty se chystají až na podzim. Podle naší komunikace s ministerstvem zahraničí není známo, že by někomu hrozilo nebezpečí,“ říká pro Český rozhlas Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Yahyu Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců, potlačování práv gayů a lesbiček a také z přísného přístupu k médiím.

Konvoj senegalské armády | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme