Obama a Cameron se dohodli na spolupráci v boji proti terorismu

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron se dohodli na spolupráci v boji s terorismem ve svých zemích. K dohodě dochází krátce poté, co teroristické útoky minulý týden zažila Francie. Obama s Cameronem se shodli i na posílení společného boje proti počítačové kriminalitě a podpořili zachování sankcí vůči Rusku za jeho roli v ukrajinské krizi. Řekli to na společné tiskové konferenci po jednání v Bílém domě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron před novináři v Bílém domě

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron před novináři v Bílém domě | Zdroj: Reuters

Cameron řekl, že střelba v Paříži je upozorněním, že Británie a Spojené státy čelí ohrožení národní bezpečnosti od lidí, kteří nenávidí hodnoty, za nimiž obě země stojí. „Musíme také bojovat proti této škodlivé ideologii, a začít musíme doma,“ prohlásil.

Britský ministerský předseda přijel do Washingtonu ve čtvrtek, týden po dvou útocích islamistických radikálů ve francouzské metropoli, které si vyžádaly životy 17 obětí a na 20 zraněných.

Obama uvedl, že USA a Británie udělají vše, co je v jejich moci, aby pomohly Francii v souvislosti s teroristickými útoky spáchanými minulý týden v Paříži, které označil za brutální. Dodal, že tématu boje proti terorismu věnovali s Cameronem při jednáních v uplynulých dvou dnech mnoho času.

Německé bezpečnostní složky varují před útoky islamistů na vlaková nádraží, píše Der Spiegel

Číst článek

„Víme, proti čemu stojíme, a víme, že zvítězíme,“ poznamenal k tomuto tématu ještě Cameron.

Oba státníci se mimo jiné dohodli na bezpečnostním kybernetickém cvičení a na vytvoření „kybernetické buňky“. Zároveň podle médií domluvili sdílení zpravodajských informací o nebezpečných útocích hackerů.

„Spojené státy mají oproti Evropě jednu výhodu a ta nespočívá v kvalitě zpravodajských služeb nebo policie. Ta hlavní výhoda je v tom, že muslimové u nás se cítí jako Američané. Právě ten úžasný proces imigrace a asimilace, který je součástí naší tradice, je zřejmě naší největší silou. Neznamená to, že jsme k těmto tragédiím imunní, jak ukázal útok v Bostonu. Ale v některých částech Evropy ten zmíněný pocit společné identity zcela chybí, a to je asi největší hrozba pro celý kontinent,“ uvedl Obama.

Riziko teroristických útoků v Evropě je v současné době obrovské, varuje Europol

Číst článek

Obama rovněž konstatoval, že je třeba vytrvat v tlaku na Moskvu. „Souhlasíme s potřebou zachovat silné sankce proti Rusku, dokud neukončí agresi na Ukrajině, a s potřebou podpořit Ukrajinu v realizaci důležitých ekonomických a demokratických reforem,“ řekl.

Americký prezident a britský premiér se shodně vyslovili proti výzvám k rozšíření sankcí vůči Íránu kvůli jeho spornému jadernému programu. Poukázali na to, že takový postup by uškodil nynějším jednáním s Teheránem. Takové hlasy se v poslední době ozývají v americkém Kongresu.

„Neexistuje žádný dobrý důvod pokusit se podkopat či zmařit tato jednání, dokud sama neskončí,“ poznamenal Obama. „Proč bychom měli podnikat kroky, které mohou ohrozit možnost dosáhnout dohody během 60 nebo 90 dnů? Čeho přesně bychom tím dosáhli?“ dodal a vzkázal Kongresu, že „musí projevit trpělivost“.

ČTK, Jan Prokeš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme