Obama zakázal další těžbu ropy u Aljašky. Chrání ji tak před Trumpem, tvrdí BBC

Končící americký prezident Barack Obama zakázal další těžbu ropy a zemního plynu v severních vodách u Aljašky. Zablokoval tak prodej práv na vrty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu | Zdroj: Reuters

Obamův zákaz se vztahuje na území Atlantského a Severního ledového oceánu, která patří Spojeným státům. Odstupující prezident se tak prý snaží ochránit tamní životní prostředí, které by mohly ohrozit případné ropné skvrny.

Jeho krok je ale podle BBC vnímaný spíše jako ochrana před Obamovým nástupcem Donaldem Trumpem. Ten v předvolební kampani řekl, že naopak usiluje o rozšíření těžby. Pokud by Trump chtěl Obamův zákaz zrušit, musel by se obrátit na soud.

K podobnému opatření k těžbě v severních vodách se připojila taky sousední Kanada. Na rozdíl od Spojených států ale může své rozhodnutí každých pět let změnit, zatímco Obamova deklarace je trvalá.

Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme