Obavy z fake news i ruských hackerů. Nizozemské úřady jsou před volbami v pohotovosti

Evropská unie i tajné služby členských států varují, že se Rusko pokusí falešnými zprávami a hackerskými útoky ovlivnit letošní volby v klíčových evropských zemích. Zaměří se podle nich hlavně na Německo a Francii. Moskva to ale popírá. Obavy z jejího zásahu do voleb panují i v Nizozemsku, které půjde hlasovat už příští týden.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hacker (ilustrační).

Hacker (ilustrační). | Foto: flickr.com

Na začátku února šokoval šéf tajné služby Rob Bartholee v ojedinělém vystoupení ve veřejnoprávní televizi informací, že Nizozemsko bylo v posledním půlroce terčem stovek hackerských útoků. Za velkou částí z nich podle něj stáli Rusové, i když ti to odmítají.

„Snažili se hlavně dostat k tajným vládním dokumentům. To považuji za ohrožení naší demokracie. Jednak by tak mohli ovlivňovat práci našeho parlamentu a rozhodování naší vlády. Mohli by tímto způsobem také získat různá obchodní tajemstvím a poškodit nizozemské hospodářství,“ řekl Bartholee.

Ministerstvo vnitra v reakci na to nařídilo přepočítávat hlasy v nizozemských volbách výhradně ručně. To mělo zajistit, že nikdo nenapadne výsledek hlasování. Mezitím toto nařízení zmírnilo a umožnilo použít ke sčítání počítače odpojené od internetu.

X-Agent, mistr kyberšpionáže. Co skrývá zdrojový kód ruských elitních hackerů?

Číst článek

Podle bezpečnostního analytika Sijbrena de Jonga jsou kroky nizozemské vlády především preventivní. „Chce si být jistá, že se nic nestane. Bez ohledu na to, odkud ty hackerké útoky přicházejí, to poslední, co může vláda potřebovat, je možnost zpochybnění platnosti voleb. To by okamžitě vedlo k dalšímu nárůstu nedůvěry v úřady, média a šíření různých konspiračních teorií. A tomu chce vláda bezpochyby zabránit,“ tvrdí de Jong.

Spíše než napadení výsledku voleb hackery považuje de Jong za pravděpodobnější, že se Rusko pokusí ovlivnit dění v zemi šířením falešných zpráv.

„Zejména takových, díky nimž bude současné vedení státu vypadat měně důvěryhodně. Takové akce bych očekával. Ten hlavní nápor ruské dezinformační kampaně ale už má Nizozemsko za sebou. Referendum o asociační smlouvě s Ukrajinou bylo mnohem důležitější a jejím odmítnutím byly napáchané dostatečné škody,“ dodává.

Video Azovského batalionu

Loni Nizozemci v referendu rozhodovali o tom, jestli má Evropská unie podepsat s Ukrajinou dohodu o přidružení. Během kampaně před hlasováním začalo po internetu kolovat například video, na kterém údajní příslušníci ukrajinské militantní skupiny pálí nizozemskou vlajku a hrozí Nizozemcům vražděním, pokud smlouvu nepodpoří. Ukrajinská vláda ho ale označila za podvrh.

„Je to dobře připravená provokace. Z našich předběžných analýz vyplývá, že toto video bylo natočené mimo Ukrajinu. Předpokládáme, že vzniklo v Ruské federaci,“ uvedl tehdy náměstek ukrajinského ministra vnitra Tigran Avakjan.

Moskva popřela, že by za tímto videem stála. Britský investigativní web Bellingcat ale jeho tvůrce vypátral v jedné z továren na šíření falešných zpráv v Petrohradu.

S Rusy jsem o Trumpovi nemluvil, na vyšetřování hackerů ale dohlížet nebudu, oznámil Sessions

Číst článek

„Když se podíváte, co se tady dělo během referenda, jasně vidíte, že strany odmítající podpis dohody s Ukrajinou používaly stejné argumenty jako Kreml,“ doplnil Sijbren de Jong. Podobné to podle něj je také s vyšetřováním pádu letadla MH17, které bylo sestřelené nad Ukrajinou, a zahynulo při něm na 200 Nizozemců.

Podle Haagu i mezinárodních vyšetřovatelů nese na této tragédii přímý podíl Rusko. Moskva to ale odmítá a tyto závěry zpochybňují i některé strany v Nizozemí. Teď někteří představitelé těchto uskupení podle analytika Haagského centra strategických studií kandidují i ve volbách.

„Neznamená to, že by tyto strany poslouchaly příkazy z Kremlu, nebo pro to aspoň nejsou žádné důkazy. Platí to i o protievropské straně Geerta Wilderse. Vědomě nebo nevědomě ale používají poselství, která evidentně pocházejí z aparátu ruské zahraniční politiky. Jim se hodí, protože jim pomáhají oslovit publikum a zdůraznit, co je špatně na Evropské unii,“ tvrdí de Jong, podle kterého tak sehrávají roli užitečných idiotů, kteří pomáhají zájmům Ruska.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme