Občanská válka v Jemenu. OSN navrhla mírové řešení, prezident Hádí ho odmítl

Organizace spojených národů připravila návrh mírového řešení občanské války v Jemenu. Dohoda ale umenšuje ale roli řádně zvoleného prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a předpokládá vznik vlády složené z méně rozdělujících osobností. Informovala o tom zpravodajská agentura Reuters, která návrh získala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanská válka v Jemenu (ilustrační foto)

Občanská válka v Jemenu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Prezident Hádí uprchl z jemenské metropole San'á loni v březnu, když město obsadili šíitští povstalečtí Hútíové podporovaní Íránem. Od té doby pobývá v sousední Saúdské Arábii.

Rada bezpečnosti OSN ho o měsíc později prohlásila za legitimní hlavu státu a vyzvala Hútíe, aby složili zbraně a odešli z největších jemenských měst.

Rebelové a jejich spojenci z jemenské armády ale prohlásili, že Hádího návrat nikdy nedovolí. Prezidenta obvinili z korupce, stejně jako jeho vlivného viceprezidenta Alího Muhsína Ahmára.

Návrh mírového řešení od OSN

Současný návrh mírové dohody připravil zmocněnec OSN pro Jemen Ismaíl Uld šajch Ahmad. Předpokládá, že Ahmár odstoupí, Hádí zaujme pouze formální roli a Hútíové se stáhnou z metropole a odevzdají zbraně.

Jemenský viceprezident Alí Muhsín Ahmár | Foto: Reuters

Prezident Hádí by pak měl předat všechny své pravomoci novému viceprezidentovi. Ten podle agentury Reuters následně jmenuje nového premiéra, který sestaví vládu národní jednoty.

Technicky by byl Hádí sice dál hlavou státu, jak stanoví loňská rezoluce Rady bezpečnosti, ale ve skutečnosti by byla jeho role pouze symbolická.

Hádí dohodu odmítl

Hádí však v sobotu návrh OSN rezolutně odmítl, uvedla zpravodajská agentura AP. U příležitosti návštěvy zmocněnce OSN v Rijádu jemenský prezident prohlásil, že „Jemenci plán odsuzují, protože jsou přesvědčeni, že by vedl k ještě většímu utrpení a zhoršení války“. Podle něj „návrh odměňuje vůdce puče a trestá jemenský lid“.

Nejmenovaný činitel prezidentské kanceláře agentuře řekl, že Hádí je pod obrovským mezinárodním tlakem, aby plán přijal. Během víkendu ho navštívili velvyslanci Spojených států, Francie, Číny a Ruska a přesvědčovali ho o výhodách návrhu, informuje agentura AP.

Konflikt v Jemenu si už vyžádal nejméně 10 tisíc mrtvých a vyvolal jednu z nejhorších humanitárních krizí na světě, uvádí Reuters.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme