OBRAZEM: Děti první den ve škole vítali prezidenti i učitelka s šátkem přes obličej

Český prezident Miloš Zeman, ale i řada dalších českých i světových politiků dnes u příležitosti začátku školního roku tradičně zavítala mezi žáky či studenty. Vidět se mezi nimi nechali třeba Vladimir Putin nebo François Hollande.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinská učitelka se zahaleným obličejem vyučuje žáky ve škole v Pásmu Gazy (snímek z prvního školního dne, který tu měli už 28. srpna)

Palestinská učitelka se zahaleným obličejem vyučuje žáky ve škole v Pásmu Gazy (snímek z prvního školního dne, který tu měli už 28. srpna) | Zdroj: Reuters

Český prezident zahájil školní rok ve Stochově, kde prvňákům rozdal památníčky se svým podpisem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak zavítal do školy v Jihlavě a ministryně školství Kateřina Valachová společně s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (oba rovněž ČSSD) navštívili firemní školku Lentilka v Brně.

Vidět byli i světoví politici. Na snímcích z agentur lze spatřit třeba ruskou hlavu státu Vladimira Putina ve škole ve Vladivostoku, francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který navštívil školu v Orleansu, nebo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve škole ve městě Tamra.

Na řadě míst letos začíná školní rok za zvláštních bezpečnostních opatření. Francie čelí teroristické hrozbě a vyřešená situace není ani na východě Ukrajiny, byť tam v současnosti právě kvůli začátku školy panuje klid zbraní.

Nový školní rok je také příležitostí pro řadu organizací, jak upozornit na problémy spojené s přístupem ke vzdělání nebo vzděláváním samotným.

Třeba UNICEF upozornil, že v deseti zemích s nejnižší docházkou do školy nechodí celkem 18 milionů dětí.

Člověk v tísni pak poukazuje na problém dětí, které školu nezvládají. Každý stý žák v Česku prý propadne již v první třídě.

Francouzský prezident François Hollande odjíždí od základní školy, kde zahájil nový školní rok | Foto: Reuters

ČTK/AP, Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme