OBRAZEM: Takovou zeď si Trump nepředstavoval. Není to můj prezident, píše se na vzkazech v metru

V New Yorku se lidé rozhodli reagovat na zvolení Donalda Trumpa po svém. Týden po volbách vznikla na stěnách rušné stanice metra jakási „zeď nářků“, na které kolemjdoucí lepí vzkazy psané na barevné poznámkové papírky. Na lístcích nabízí podporu imigrantům, zesměšňují trumpův slib postavit zeď na hranici s Mexikem nebo vyzývají společnost k větší pospolitosti v těžkých časech. O nevšední umělecké instalaci píše agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stěny newyorské stanice metra jsou pokryté tisíci vzkazů

Stěny newyorské stanice metra jsou pokryté tisíci vzkazů | Zdroj: Reuters

Obvykle nezajímavou zeď newyorské stanice metra zahalily do barev tisíce papírků s nejrůznějšími sděleními. „Tohle je zeď, kterou může postavit láska,“ stojí na jednom z nich.

„Lepší zeď,“ pokračuje další. Instalace nazvaná „Terapie v metru“ se nachází pod Union Square na Manhattanu. S nápadem takto stanici ozvláštnit přišel umělec Matthew Chavez.

Svět, ve kterém chceme žít, nás potřebuje víc než kdy jindy, píše se na jednom z lístků | Foto: Reuters

„Několik posledních dní bylo hodně stresujících a já chtěl lidem dát možnost, jak se angažovat jednoduchou cestou,“ řekl Chavez v magazínu Quartz. Podle odhadů umělce nechalo na stěně stanice lístek se vzkazem už deset tisíc lidí.

Volte, Záleží na všech životech nebo Zasloužíme si důstojného prezidenta. To jsou vzkazy, které lidé přilepili na zeď newyorského metra | Foto: Reuters

„Myslím, že většina z nich je vlastně plná naděje. Píší o udržování komunity pospolu, o tom nenechat se paralyzovat strachem,“ popsal Chavez pro server New York Daily News.

Mlčení rovná se smrti, použijte svůj hlas, píše se na oranžovém vzkazu. Doufám víc než se bojím, stojí na dalším | Foto: Reuters

Někteří ve vzkazech také třeba slibují, že budou jednat. „Udělám, co budu moct, abych tohle změnil,“ stojí na dalším lepicím papírku.

Britové proti Trumpovi, Německo stojí za ní nebo Nikdy se nevzdávej. To jsou sdělení, která zdobí stěnu newyorského metra | Foto: Reuters

K budování pomyslné „zdi“ se přidal i newyorský demokratický guvernér Andrew Cuomo. Na barevný lístek napsal část básně Emmy Lazarusové, která se objevuje také na soše Svobody: „Dejte mi vaše unavené, chudé, shrbené masy toužící svobodně dýchat."

Kanada stojí za vámi, píše se na fialovém lístku. Zničte sbor volitelů, stojí na dalším | Foto: Reuters

Mezi přispěvateli jsou pak také cizinci a turisté. Kanada je s vámi, Britové proti Trumpovi nebo Německo stojí za ní, stojí na lístcích.

Stěny newyorské stanice metra jsou pokryté tisíci vzkazů | Foto: Reuters

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme