OBRAZEM: Za zavražděného Němcova pochodovalo Moskvou až 15 tisíc lidí

Centrem Moskvy v neděli prošel protestní pochod opozice. Jeho účastníci si připomenuli dvouleté výročí zavraždění opozičního politika a bývalého ruského vicepremiéra Borise Němcova. Podle organizátorů se na akci sešlo kolem 15 tisíc lidí, policie ale mluví o 5 tisících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod Moskvou za Borise Němcova

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Zdroj: Reuters

Pochod byl největší opoziční akcí od loňského pochodu uspořádaného k prvnímu výročí smrti Němcova. Organizátoři při oznámení letošní demonstrace, kterou moskevské úřady povolily, nahlásili očekávanou účast 30 tisíc lidí. Policie ale podle agentury TASS odhadla, že se účastnilo jen kolem 5000 lidí.

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Foto: Reuters

Pochod měl podle ruských médií klidný průběh. Půlhodinové zdržení na počátku způsobily dohady s policií kolem rozvinutí jednoho z transparentů. Menší incident se odehrál ještě před začátkem, když neznámý člověk potřísnil zelenou barvou obličej čelného opozičního politika Michaila Kasjanova.

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Foto: Reuters

Zástup stoupenců opozice vyrazil z Puškinova náměstí, prošel několika třídami v centru Moskvy a skončil na Prospektu akademika Sacharova. Poté se lidé rozešli, jen část se ještě vydala položit květiny na místo, kde byl Němcov zavražděn.

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Foto: Reuters

„Sešli jsme se tady, abychom žádali postavení vrahů Borise Němcova před soud, nejen vykonavatelů, ale i osnovatelů a těch, kteří si zločin objednali," řekl podle agentury Reuters opoziční aktivista Ilja Jašin, který byl jedním z organizátorů pochodu. „Sešli jsme se také proto, abychom požadovali politické reformy a propuštění politických vězňů," dodal.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Boris Němcov by mohl posmrtně získat Sacharovovu cenu

Číst článek

Borise Němcova zastřelili před dvěma lety 27. února nedaleko Kremlu několika výstřely zezadu. Kulky zasáhly mozek, srdce a další vnitřní orgány. Němcov byl na místě mrtvý. Prokuratura obvinila z vraždy a jejích příprav pět lidí původem ze Severního Kavkazu, především z Čečenska.

Právník rodiny Borise Němcova Vadim Prochorov řekl Českému rozhlasu, že nepovažuje vraždu za plně vyšetřenou. Pátrání se podle něj z politických důvodů zastavilo na odhalení vykonavatelů, nikoli organizátorů a objednavatelů vraždy.

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Foto: Reuters

Pochod Moskvou za Borise Němcova | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme