Odstupte! Jste obklíčena! Desetitisíce Jihokorejců demonstrovaly proti prezidentce

Při jednom z největších protestních průvodů za poslední roky v sobotu protestovali lidé v jihokorejském Soulu proti prezidentce Pak Kun-hje. Podle policie se sešlo kolem 40 tisíc demonstrantů, podle organizátorů jich bylo 200 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Prezidentko, odstupte! Jste obklíčena!“ volali demonstranti. „Měla by podat demisi, protože ztratila veškerou morální autoritu hlavy státu,“ řekl novinářům 53letý demonstrant. Na demonstraci dohlíželo 20 tisíc policistů, ale akce se obešla bez násilností. Ještě ráno se ale policie snažila pochod zakázat, protože by údajně způsobil dopravní zácpy.

Prezidentka a její bývalý poradce An Čong-pon čelí podezření, že nutili jihokorejská města, aby darovala finanční prostředky neziskovým organizacím, které oba spravovali, a jedné sektě spojené s přítelkyní prezidentky.

Pak Kun-hje se v pátek omluvila národu v emotivním projevu. Odmítla ale jakoukoliv roli ve financování nadací nebo sekty spojené se zmíněnou přítelkyní, která čelí obvinění ze zneužívání blízkého vztahu s Pak k získávání peněz. Skandál připravil prezidentku o veškerou podporu. Podle průzkumu ji podporuje jen pět procent obyvatel. Opozice varovala, že zahájí celostátní hnutí proti prezidentce.

Pak v projevu řekla, že jí skandál „zlomil srdce“ a byl její chybou. Podle agentury AP prezidentka chvějícím se hlasem v projevu přislíbila, že se podvolí případnému vyšetřování své role v případu přítelkyně Čche Son-sil.

„Její projev mě ještě více rozzuřil. Stále se směšně omlouvala, jakoby byla zcela nevinná,“ uvedla 44letá žena, která přišla na demonstraci i se svou dcerou. V průvodu bylo vidět hodně studentů a rodin s dětmi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme