Odvolací soud versus Trump 3:0. Imigrační zákaz zůstává pozastavený

Americký odvolací soud odmítnul obnovit imigrační zákaz prezidenta Donalda Trumpa. Tříčlenný senát tak podpořil rozhodnutí nižšího soudu, který opatření před týdnem zablokoval. Trump v první reakci na Twitteru uvedl, že v sázce je národní bezpečnost. Prezidentovo nařízení zakazuje vstup do Spojených států uprchlíkům a obyvatelům sedmi převážně muslimských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump při podepisování vládního nařízení

Donald Trump při podepisování vládního nařízení | Zdroj: Reuters

Tříčlenný panel odvolacího soudu v San Franciscu se jednohlasně shodnul na tom, že vláda Donalda Trumpa nepředložila žádné důkazy o tom, že obavy o národní bezpečnost ospravedlňují zavedení zákazu.

Americký prezident verdikt soudu označil za politický, na Twitteru napsal: „Uvidíme se u soudu." Ministerstvo spravedlnosti zatím zvažuje další postup.

Žalobci státu Washington, kteří zákaz u soudu rozporovali, verdikt přivítali. Potvrzuje podle nich, že prezident nemá výhradní právo rozhodovat o imigrační politice.

Podle amerických komentátorů utrpěl Donald Trump svou první velkou porážku v prezidentském křesle. Soudní bitva ale nejspíš nekončí.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme