'Ohrožuje bezpečnost federace.' Soud v Soči vyhostil ze země amerického rabína

Soud v ruském Soči zrušil právo trvalého pobytu pro místního židovského rabína a vyzval ho, aby bezodkladně opustil Rusko. V úterý to oznámila agentura Interfax. Chasidský rabín Arie Edelkopf, který žil v Rusku 16 let, podle soudního rozhodnutí ohrožuje bezpečnost Ruské federace. Edelkopf se narodil v Izraeli a má americké občanství.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortodoxní Židé patří k narůstající menšině.

Ortodoxní Židé patří k narůstající menšině. | Foto: Fotobanka stock.xchng

Soud se podle Interfaxu řídil doporučením ruské tajné služby FSB. Konkrétní okolnosti, které vyvolaly potřebu rabínova vyhoštění, soud neoznámil. Sám Edelkopf tvrdí, že se do žádných politických ani kriminálních aktivit nezapojil.

Rabín působí v Rusku od roku 2002, jeho předci uprchli ve 20. letech ze sovětského Ruska z obavy před protižidovskými pogromy. Mluvčí ruské federace židovských organizací Boruch Gorin agentuře AFP řekl, že Edelkopfův případ není v Rusku zdaleka jediným.

V posledních letech bylo z Ruska vyhoštěno nejméně sedm rabínů, většinou s odůvodněním, že porušují imigrační předpisy. V Rusku podle Gorina působí asi 70 rabínů, z nichž polovina přišla ze zahraničí.

Většina židovských organizací v Rusku pozitivně hodnotí kroky vlády v boji proti antisemitismu a za návrat uloupeného židovského majetku. Ruští Židé ale poukazují na to, že antisemitismus se přesto stále více šíří mezi státními úředníky a aktivisté židovských komunit bývají vystaveni represím.

Ruské ministerstvo spravedlnosti loni zařadilo Židovské kulturní sdružení z Rjazaně na seznam takzvaných zahraničních agentů. Hanlivé označení ruské úřady udělují organizacím, které získávají granty nebo finanční pomoc ze zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme