Olympijské hry v Krkonoších? Poláci píšou o kandidatuře s Čechy, ti o ničem nevědí

Dvě krkonošská města na polské straně hor se rozhodla usilovat o pořádání zimních olympijských her v roce 2030, informoval o tom polský deník Przegląd Sportowy. Spolupořádat je přitom chtějí s Českou republikou. Olympijská pochodeň má vzplanout ve Vratislavi a zhasnout v Praze. V Čechách by se mimo jiné měl hrát lední hokej. O ambiciózním projektu se začalo mluvit loni, ale Český olympijský výbor i dotčená města odmítají, že by probíhala jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry v ruském Soči (2014)

Olympijské hry v ruském Soči (2014) | Foto: flickr.com, ATOS, CC BY-SA 2.0

Po chystané asijské olympijské tour je podle Poláků řada na Evropě. O pořádání her chce usilovat sedmitisícová Sklářská Poruba na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš a pětitisícové krkonošské lázeňské a lyžařské středisko Karpacz.

Polská strana už prý mluvila se šéfem Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem a starosty českých měst. Rozhovory o hrách probíhají už jeden a půl roku a mají dál pokračovat. Nejprve skeptické Čechy prý Poláci přesvědčili.

"Slyšíme to poprvé"

Podle vedení ČOV ale žádná jednání neproběhla. „Předsedu ČOV Jiřího Kejvala v této věci nikdo nekontaktoval. Vzhledem k tomu, že o iniciativě nemáme žádné informace, neradi bychom ji blíže komentovali,“ sdělil Zpravodajskému webu ČRo mluvčí výboru Marek Brodský.

Organizátoři počítají s tím, že se mnoho závodů uspořádá na české straně hor. V Polsku by měla stát olympijská vesnička a sáňkařská dráha. "U nás by se soutěže konaly ve Sklářské Porubě, Karpaczi, Jelení Hoře a v Čechách v Harrachově, Špindlerově Mlýně, Malé Úpě, Peci pod Sněžkou, Liberci a Praze," vyjmenoval seznam měst Tomasz Szanek, předseda sportovní komise na radnici v Karpaczi.

Polský návrh na rozmístění disciplín | Foto: http://www.przegladsportowy.pl/

Ani v těchto městech ale o nápadu doposud nevěděli. „S námi nikdo nic neprojednával. Slyším o tomhle tématu poprvé,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO 2011)

„Zatím žádnou takovou informaci nemám. Tohle od vás slyším poprvé,“ překvapil dotaz Zpravodajského webu ČRo členku Rady města Liberce a předsedkyni sportovní komise Zuzanu Kocumovou (Změna pro Liberec). „Možná se obracejí na jiný typ lidí, který má s megalomanskými akcemi větší zkušenosti a má na ně pozitivnější názor.“

S Libercem se v polských plánech počítá jako s hokejovým městem. Zdejší Home Credit Arena je stará 12 let a má kapacitu 7500 diváků.

„Pokud by se jednalo akorát o hokej a neznamenalo by to žádné větší investice, tak by to asi šlo. Ale trošku se obávám, že Krkonoše a přilehlá oblast není tak velká, aby pojala takhle velkou akci,“ přemýšlí Zuzana Kocumová, která se jako běžkyně na lyžích zúčastnila ZOH v Naganu.

Špindlerův Mlýn by akci v rozsahu Světového poháru zvládl

O zapojení Česka nic nevědělo ani vedení Špindlerova Mlýna. „Jednání vám určitě nepotvrdím. Informace v rámci společných jednání s partnerskými městy proběhla, nicméně je to informace, která neproběhla žádnou oficiální cestou. O žádných konkrétnějších nebo bližších podmínkách s námi nikdo nejednal. Ani nevím, že by se nějaká část měla odehrávat na české straně,“ řekl Zpravodajskému webu ČRo starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. (Občanské sdružení Špindlerův Mlýn)

Polský deník píše, že ve Špindlerově Mlýně by se měly konat alpské lyžařské disciplíny s výjimkou sjezdu, který by připadl polskému středisku Szczyrk. České středisko v minulosti několikrát pořádalo závody Světového poháru ve slalomu.

„Pokud by to bylo v rozsahu SP, který se tu několikrát konal, myslím si, že jsme schopni na to reagovat. Stejně tak si myslím, že jsou schopni reagovat ubytovatelé a nájemci lyžařského areálu,“ dodává starosta.

Krakov už zkoušel kandidovat se Slovenskou Jasnou

O plánu pořádat hry v Krkonoších už před rokem informovala média v Dolnoslezském vojvodství. Tehdy byl starosta Karpacze Radosław Jęcek přesvědčen o tom, že je v silách Polska uspořádat hry. Rozpočet by měl být malý a hry ekologické. Oficiálně chtějí politici představit projekt začátkem letošního léta.

„Je to možné. Nechybí nám toho moc. Máme sáňkařskou dráhu, blízko je Harrachov a Špindlerův Mlýn,“ uvedl starosta loni v únoru pro Radio Wrocław. Jen náklady na modernizaci sáňkařské dráhy odhadl na 150 milionů zlotých, tedy asi 930 milionů korun.

O spolupráci s Čechy loni mluvil i starosta Sklářské Poruby Mirosław Graf. „Projekt by musel být organizován s Českem. V Harrachově je skokanský areál, nemá tedy smysl stavět ho na naší straně. Dopravní spojení je dobré, letiště v Praze a ve Vratislavi jsou blízko. Taková událost by nás posunula dopředu,“ tvrdil loni starosta a zároveň bývalý skokan na lyžích.

O pořádání zimních olympijských her v roce 2022 už dříve usiloval Krakov. Město kandidovalo s přispěním Slovenska, které mělo hostit alpské disciplíny. Hry ale v roce 2014 Krakované odmítli v referendu a město kandidaturu stáhlo.

Nejbližší zimní olympijské hry hostí v roce 2018 jihokorejský Pchjongčchang. Slavnostní zahájení proběhne 9. února 2018. Další zimní hry se budou konat roce 2022 v Pekingu. O pořadateli ZOH 2030 se bude rozhodovat zřejmě v roce 2023.

Vojtěch Man, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme