Omyly a lži o útoku v Londýně: zelený nůž teroristy, komik-radikál a spokojení muslimové

Vyznat se v tom, co přesně se ve středu v Londýně stalo, nebylo v prvních minutách jednoduché. Nejspíš i proto se internetem a sociálními sítěmi začaly rychle šířit nejrůznější dohady a falešné informace. Nevyhnuly se britské premiérce Therese Mayové či synovi amerického prezidenta Donaldu Trumpovi mladšímu. Server BuzzFeed sestavil jejich přehled - od pozitivního odkazu v londýnském metru až po zprávu o radujících se muslimech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejspíš nejpopulárnější falešná fotografie, která se po útoku objevila

Nejspíš nejpopulárnější falešná fotografie, která se po útoku objevila | Foto: ZW ČRo

Falešný útočník

Původně byl za pachatele označen Abu Izzadeen alias Trevor Brooks, který byl v roce 2008 odsouzen k 4,5 roku vězení kvůli terorismu. Jeho advokát informaci ale odmítl s tím, že Izzadeen je stále ve vězení.

Po útoku se také objevila falešná zpráva, která se sdílela už v minulosti. Útočníkem je podle ní Sam Hyde, jenž na fotce drží zbraň. Ve skutečnosti jde o komika, který se nikdy na žádném teroristickém útoku nepodílel.

Falešná fotka útočníka

Ruský televizní kanál Rossija 24 opakovaně vysílal fotku údajného útočníka. Televize tvrdila, že záběr zachycuje agresora několik vteřin před tím, než ho policie zneškodnila. Fotografie se rychle šířila jak dalšími ruskými médii, tak i po sociálních sítích.

Ve skutečnosti se však jedná o snímek z února 2013 a zachycuje nožem ozbrojeného muže, který před Buckinghamským palácem ohrožoval sám sebe, načež se rozběhl směrem k policistům. Ti tehdy 54letého Talhata Rehmana ze severozápadního Londýna zneškodnili taserem; později vyšlo najevo, že Rehman je psychicky nemocný. Ruská média svůj omyl posléze opravila.

03827680.png
Fotka "útočníka z Londýna" ve skutečnosti pochází z února 2013 a zachycuje psychicky nemocného muže, který před Buckinghamským palácem hrozil, že si vezme život.

Slavící muslimové

Na sociálních sítích se objevil záběr ze živého přenosu na facebookovém profilu televize Al-Džazíra. Ten doplňovala řada vysmátých emotikonů. Záběr doplňoval komentář, že muslimský svět se směje útokům v Londýně. Buzzfeed upozornil na několik problémů, které tenhle záběr má. Jednak nelze ověřit jeho pravost (dle statistik televize reagoval „smíchem“ minimální počet diváků) a jednak nelze ověřit, odkud reakce pocházely a zda je „naklikal“ jeden člověk, nebo vícero lidí.

03828262.jpeg
Status, který upozorňuje na „vysmáté muslimy“ po londýnském útoku.

Slova starosty

Syn amerického prezidenta Donald Trump junior byl jedním z mnoha, kteří na sítích s pohoršením sdíleli rozhovor s londýnským starostou Sadiqem Khanem. Ten v něm prohlásil, že teroristické útoky jsou neoddělitelnou součástí života ve velkých městech.

Pokud ale čtenáři sdíleli jenom tuhle část, opomíjeli další slova londýnského starostu, který prohlásil, že na podobné události musí být připraveni, obyvatele musí být ostražití a bezpečností složky musí s měnícími se hrozbami držet krok. Rozhovor kromě toho pocházel ještě z roku 2016.

Falešný odkaz

Nejspíš nejsdílenější falešnou fotografii se stala tabule z londýnského metra, která hlásá, že ať udělají teroristé cokoliv, Londýňané budou nadále pít čaj a vesele pokračovat ve svých životech.

Pozitivní zpráva nadchnula veřejnost natolik, že jí dokonce i premiérka Theresa Mayová označila za skvělý odkaz. Jak ale pro agenturu Reuters potvrdil mluvčí dopravní společnosti Transport for London, ve skutečnosti jde o dílo počítačové grafiky a odkaz se v metru nikdy neobjevil.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme