ONLINE: Tunisan Amri slíbil na videu věrnost IS a vyzval k pomstě za bombardování muslimů

Čtyřiadvacetiletý Tunisan Anis Amri, hlavní podezřelý z pondělního útoku na vánoční trhy v Berlíně, je mrtev. V noci ho na severu Itálie zastřelila policie, potvrdil tamní ministr vnitra. Mezi oběťmi pondělního teroru je i Češka. Vyšetřování sledujeme v online reportáži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně.

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně. | Zdroj: Reuters

K útoku došlo v pondělí večer. Zemřelo při něm 12 lidí a na 50 dalších bylo zraněno.

Německý ministr vnitra označil za pachatele 24letého Tunisana Anise Amriho, který byl údajně napojen na salafisty. Kriminalisté v kamionu našli jeho mobilní telefon, osobní doklady a otisky prstů, 24letý muž je stále na útěku.

V pátek dopoledne přišla agentura Reuters se zprávou, že muž byl zastřelen policisty v severoitalském městě Sesto San Giovanni. Informaci posléze potvrdil italský ministr vnitra.

V pátek se zároveň objevily informace, že Amri slíbil na nahrávce věrnost teroristickému hnutí Islámský stát (IS) a jeho vůdci abú Bakru Bagdádímu. Příslušné video zveřejnila agentura Amak, přes kterou islamisté komunikují. Informuje o tom agentura Reuters.

Na zhruba tříminutovém záznamu Amri také vyzval k dalším útokům v Evropě, což má podle něj být odplata za křižácké bombardování muslimů.

IS se prostřednictvím agentury Amak přihlásil k atentátu v Berlíně v úterý, v pátek pak stejnou cestou oznámil, že Amri zahynul při útoku na policii v Itálii. IS se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci na Západě spáchají.

ČTK, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme