Trump složil přísahu a začal úřadovat. Senát mu schválil první ministry

Donald Trump ve Washingtonu složil přísahu věrnosti americké ústavě a stal se 45. Ve funkci tak vystřídal Baracka Obamu, se kterým se ještě před inaugurací sešel. "Až bude Amerika jednotná, bude absolutně nezastavitelná," pronesl nový šéf Bílého domu při inauguračním projevu. Ještě než se stihl přesunout do svého nového bydlení, potvrdil mu Senát prvního člena kabinetu - James Mattis povede americkou obranu. Následně Senát posvětil také nominaci Johna Kellyho na post ministra vnitřní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump během inauguračního projevu.

Donald Trump během inauguračního projevu. | Zdroj: Reuters

Program začal už ve čtvrtek, kdy Donald Trump na slavnostní večeři řekl, že Spojené státy čekají pod jeho vedením čtyři skvělé roky.

Podle odhadů se na ceremoniál v srdci Washingtonu přijelo podívat na 800 tisíc lidí, a to nejen těch, kteří nového šéfa Bílého domu chtěli uvítat, ale i těch, kteří demonstrují. Na bezpečnost v ulicích dohlíží skoro 30 tisíc příslušníků bezpečnostních složek.

Podívejte se na inaugurace od 19. století. Provázeli je mrtví ptáci i opilý viceprezident

Číst článek

Prezidentská přísaha Donalda Trumpa se neodehrávala ve skromných kulisách. Tým, který slavnostní inauguraci organizuje, vybral od sponzorů přes sto milionů dolarů – dvojnásobek dosavadního rekordu. Zásluha patří především titánům korporátní Ameriky, jejichž štědrost splatí intimní zákulisní setkání s nadcházející vládou, upozorňují New York Times.

Inauguraci před Kapitolem kromě Obamy sledovali i exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush mladší a Trumpova neúspěšná soupeřka Hillary Clintonová.Senát v pátek také potvrdil nového ministra Trumpovy vlády. Vysloužilý generál námořnictva James Mattis získal funkci ministra obrany. Trump podepsal zákon schválený tento týden oběma komorami Kongresu, který Mattisovi umožní usednout do křesla šéfa Pentagonu, ačkoli pro výkon politické funkce nesplňuje zákonný požadavek, podle něhož by měl být mimo aktivní vojenskou službu minimálně sedm let.

INAUGURAČNÍ SPECIÁL: Poslouchejte společné vysílání Radiožurnálu a Plus 17.00 – cca 18.30
Moderuje Michael Rozsypal
Hosté: ve studiu Tomáš Pojar, Erik Best, po telefonu živě z USA Igor Lukeš
Živě z Washingtonu Lenka Kabrhelová a následně živě přenos inaugurační řeči Donalda Trumpa se simultánním tlumočením.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme