Policie mladého Pákistánce propustila. Neměla dost důkazů, že útočil on

Dvanáct mrtvých a 48 zraněných si vyžádal pondělní incident na vánočním trhu v Berlíně. Do davu tam vjel nákladní vůz. Úřady v úterý po poledni potvrdily, že nešlo o nehodu, ale o útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svíčky na místě útoku v Berlíně

Svíčky na místě útoku v Berlíně | Zdroj: Reuters

Kamion s polskou poznávací značkou vjel ve vysoké rychlosti do lidí na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz v pondělí večer. Řidič po činu utekl.

Policie sice nejprve informovala, že pachatele dopadla a jde o 23letého Pákistánce Navída B., ovšem posléze berlínský policejní prezident připustil, že skutečný útočník může být stále na útěku a ozbrojený.

Pákistánce policie v úterý večer propustila. Úřad nejvyššího státního zástupce oznámil, že proti němu nemá dostatek důkazů. Muž byl zadržen krátce po atentátu na základě tipu svědka. Ten řekl, že viděl útočníka utéct od kamionu a že se ho snažil pronásledovat, jeho stopu ale ztratil, poznamenala agentura AP. Popis útočníka odpovídal na zadrženého Pákistánce.

Německá kancléřka Angela Merkelová, ministr vnitra Thomas de Maizière, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a berlínský starosta Michael Mueller položili v úterý odpoledne na místě neštěstí květiny.

Viděl jsem zraněné lidi, měli krev v obličeji, popisuje svědek tragédii v Berlíně

Číst článek

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pak řešil s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD, policejním prezidentem Tomášem Tuhým a zástupci tajných služeb bezpečností situaci. Premiér upozornil, že Česku v tuto chvíli nehrozí žádné konkrétní nebezpečí.

„Dohodli jsme se na dalším posílení policejních hlídek. Policie bude masivně přítomna během Vánoc, Silvestra i nového roku zejména tam, kde bude větší množství lidí,“ řekl po jednání Sobotka.

„Navýšení bude v rámci několika set dalších policistů. Budou nasazeni nejen v Praze, ale i dalších velkých městech na území Česka,“ doplnil Chovanec.

Lukáš Matoška, Kristina Roháčková, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme