Opilí čeští vojáci se dožadovali vstupu do litevského klubu. Musela zasahovat policie

Pětice opilých českých vojáků se v noci ze soboty na neděli snažila dostat do nočního klubu Portas v litevském přístavu Klajpeda. Podle litevské policie musela na místě zasahovat policie. Ruskojazyčná média také mluví o tom, že se policie s vojáky poprala a musela použít elektrické paralyzéry. Skupina vojáků je součástí jednotky vyslané na tříměsíční cvičení do Litvy. Zprávu zvěřejnily Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český voják (ilustrační foto)

Český voják (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle litevských zdrojů se v původní policejní svodce hovoří o opilých vojácích, kteří odmítli uposlechnout pokynů policie a odřekli také dechovou zkoušku. Incident potvrdil Hospodářským novinám mluvčí litevské armády Andrius Dilda. Podle něj byli vojáci v civilu.

„Nejspíš byli opilí,“ popsal Dilda. Pětice vojáků začala být agresivní potom, co je ochranka odmítla vpustit do klubu. Ta také nakonec přivolala i policii. Z celého incidentu údajně existuje i videozáznam, Dilda ale nepotvrdil, zda došlo k užití donucovacích prostředků.

Pozor na falešné zprávy z Ruska proti NATO, varoval generál Pavel v Mnichově

Číst článek

Informaci o incidentu potvrdil také mluvčí Generálního štábu Armády České republiky plukovník Jan Šulc. Podle něj litevská policie nejdříve pětici českých vojáků převezla na stanici a následně propustila zpět k jednotce. „Nemáme ale informace, které by potvrzovaly, že by během incidentu došlo k fyzickému napadení policejní hlídky,“ řekl Hospodářským novinám Šulc.

Incident nahrává ruské propagandě, která se snaží zpochybnit vojenskou přítomnost spojenců v Pobaltí. Objevuje se přitom v době, kdy se už vyšetřuje falešné obvinění německých vojáků v Litvě za znásilnění. Spojenečtí vojáci v Pobaltí budují posílené prapory jako odstrašení před možnou ruskou provokací.

Celkem 120členná česká jednotka odjela do Litvy nedávno na cvičení NATO Training Bridge 2017. Na konci týdne se mají vojáci přesunout z přístavu Klajpeda na druhou stranu Litvy k východní hranici do výcvikového prostoru Pabrade.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme