Orbán: Byl jsem černou ovcí. Považovali mě za ni taky, odvětil Trump a pozval ho do USA

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek telefonicky hovořil s budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který ho pozval na návštěvu Spojených států. Američtí činitelé v minulosti Orbána kritizovali, napsala agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: European Commission Audiovisual service

Orbán Trumpovi sdělil, že ve Washingtonu dlouho nebyl, protože jej považovali za „černou ovci".

„Smál se a řekl, že za ni považovali i jeho," prohlásil o nastupujícím prezidentovi USA maďarský předseda vlády.

Maďarský premiér zároveň uvedl, že mu dal Trump najevo, že „vysoce smýšlí o Maďarsku". Pozice Budapešti se tak prý s příchodem republikánského prezidenta „výrazně zlepšila".

„Myslím, že Amerika teď bude mít prezidenta, který není ideologicky omezený. Je to otevřený člověk, který se mnohem více zajímá o úspěch, výkonnost a výsledky než o politické teorie," řekl Orbán.

'Demokracie ještě žije'

Orbán jako jeden z mála evropských politiků přímo podpořil republikánského kandidáta na funkci amerického prezidenta už v červenci. Uvedl, že jsou mu blízké Trumpovy názory v otázce kontroly migrace.

Po vítězství ve volbách Orbán také Trumpovi pogratuloval jako jeden z prvních evropských politiků. „Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije," napsal na Facebooku.

Orbán byl po svém návratu k moci v roce 2010 často kritizován různými americkými činiteli za oslabování demokratických kontrolních mechanismů.

V roce 2014 předseda pravicové strany Fidesz oznámil, že chce změnit Maďarsko v „neliberální stát" po vzoru Turecka a Singapuru, čímž se dostal do konfliktu i s Evropskou unií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme