OSN pořádá summit o klimatických změnách, účastní se ho rekordní počet státníků

V New Yorku začal historicky největší summit OSN věnovaný změnám klimatu. Účastní se ho víc než stovka předních světových politiků. Česko zastupuje šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan Ki-mun na návštevě Prahy

Pan Ki-mun na návštevě Prahy | Foto: Filip Jandourek

Ještě před zahájením samotného jednání vystoupil generální tajemník Spojených národů Pan Ki-mun. Řekl, že změna podnebí představuje největší výzvu, před kterou kdy lidé stáli, a vyzval celou planetu k zásadní změně přístupu.

„Klimatické změny představují jednu z věcí, které definují naši dobu. Je to něco, čím se musíme zabývat. Čím déle budeme otálet, tím větší cenu budeme muset zaplatit,“ uvedl Pan Ki-mun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co lze či nelze čekat od summitu OSN o klimatu, mluvil meteorolog Ladislav Metelka

Generální tajemník OSN se před několika dny sešel s nedávno jmenovaným takzvaným poslem míru Spojených národů, kterým se stal herec Leonardo DiCaprio. Ten se má coby dlouholetý aktivista zaměřit právě na boj s globálním oteplováním. Hlavní slovo však budou mít politici.

Pan Ki-mun doufá, že zástupci světových vlád podpoří připravovanou dohodu o snižování emisí skleníkových plynů. Schválena má být příští rok a vstoupit v platnost by měla v roce 2020.

O plánech a vizích, jak na klimatické změny reagovat, by měla v rámci summitu promluvit řada světových státníků, podle oslovených meteorologů se však v new Yorku jedná spíše o symbolické setkání.

„Myslím, že tahle akce je kvůli tomu, aby se lidi tak nějak dohodli, že se dohodnou, aby vytvořili nějakou cestovní mapu, aby připravili svým způsobem půdu pro nějaká další jednání, která mají probíhat zřejmě během příštího troku na konferenci v Paříži,“ poznamenal meteorolog Ladislav Metelka, vedoucí královéhradeckého oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dohodu na konkrétních krocích neočekává ani jeho kolega z ČHMÚ, klimatolog Radim Tolasz. Doufá alespoň, že by summit mohl pomoci rozpoutat politickou debatu o klimatu.

„Měl by nasměrovat uvažování politiků určitým směrem, tedy že klima má problém a měli bychom o tom debatovat ne na úrovni klimatologové s klimatology, ale na úrovni klimatologové s ekonomy a ekonomové s politiky,“ uvedl Tolasz.

Podle Ladislava Metelky bude pro případné snižování koncentrací skleníkových plynů důležitý zejména přístup těch největších ekonomik.

„Kdyby Česká republika snížila emise na nulu, tak to celý svět, dá se říct, vlastně ani nepocítí, ani si toho nevšimne. Takže určitě je potřeba dohoda všech států, ale té musí předcházet dohoda těch největších ekonomik – to znamená Spojené státy, Evropská unie, Čína ,Indie, Brazílie a ještě nějakých dalších, pak teprve se budou moci nějakým způsobem přidat i ty menší státy,“ dodal Metelka.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme