Osud izraelských osad na Západním břehu zůstane nejistý. Rada bezpečnosti odložila hlasování na žádost Izraele

Zákaz izraelských osadnických aktivit na Západním břehu Jordánu měla ve čtvrtek večer projednat Rada bezpečnosti OSN. Izraelští politici dopředu varovali členské země Rady bezpečnosti před jejím přijetím. Klíčovým měl být hlas Spojených států, které zatím nedaly najevo svůj postoj. Hlasování se ale podle agentury Reuters na žádost izraelské vlády odložilo na dobu neurčitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN při hlasování o rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii

Rada bezpečnosti OSN při hlasování o rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii | Zdroj: Reuters

„Kdokoliv podpoří rezoluci Rady bezpečnosti OSN proti Izraeli, zvedne ruku pro lumpy, teroristy, pro síly zla. Kdokoliv bude hlasovat proti Izraeli, podpoří teroristy v Bruselu, Paříži, Orlandu, v Londýně, a ano, i na Manhattanu. Očekáváme, že slušný svobodný svět podpoří světovou jedničku v boji proti radikálnímu terorizmu - Izrael,“ vzkázal členům Rady bezpečnosti OSN izraelský pravicový politik Naftali Bennett.

Pro Izrael bylo velkým překvapením, že s návrhem přišel právě Egypt. Egyptsko-izraelské vztahy jsou totiž momentálně v nebývale dobré kondici, hlavně co se týče spolupráce ohledně bezpečnosti a boji proti terorismu. Nicméně Egypt nemluví jen za sebe, má velice silnou roli v Lize arabských států, čili zastupuje i názory dalších arabských zemí.

8711 dní, 1 hodina, 12 minut a 25 sekund. V Íránu odpočítávají pád Izraele

Číst článek

Hlavním důvodem, proč Egypt s rezolucí přišel právě teď, bylo zřejmě blížící se předání moci ve Spojených státech. Zvolený prezident Donald Trump se nechal slyšet, že už nebude tolik podporovat řešení dvou států, ale že bude smýšlet i o podpoře jiných řešení mezi Izraelem a Palestinci.

Druhým důvodem je pak to, že v izraelském parlamentu probíhá hlasování o zákonu, který legalizuje izraelské osady postavené na soukromé palestinské půdě na Západním břehu a umožňuje jejich další rozšiřování. Pokud by zákon skutečně prošel, byl by podle mnohých jakýmsi prvním krokem k anexi většiny Západního břehu Jordánu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval Spojené státy, aby návrh vetovaly. Prezidenta Obamu dokonce před nevetováním varoval i jeho nástupce Trump. Bylo by překvapující, kdyby Spojené státy nakonec návrh nevetovali.

Izraelská osada Avigail je v zóně C na palestinském Západním břehu | Foto: Štěpán Macháček

Sám izraelský premiér ale vyjádřil obavy, aby se Barack Obama ke konci svého mandátu nesnažil udělat nějaký zásadní krok právě ohledně izraelských osad, které celou dobu kritizoval. Americký ministr zahraniční John Kerry měl mít navíc před hlasováním „dramatický proslov“. Nebylo ale známo, o čem.

Dopady egyptského návrhu rezoluce

V návrhu rezoluce v podstatě stojí, že izraelské osady nemají žádný právní rámec a jsou tedy nelegální. Veškerá výstavba na Západním břehu musí tudíž v tomto směru ustat. Rezoluce zároveň vyzývá mezinárodní společenství k jasnému rozlišení, co je ještě Izrael a co už jsou izraelské osady.

Francie například tvrdí, že je současný egyptský návrh vyváženější než výchozí palestinské návrhy, jelikož zároveň vyzývá k zastavení násilí proti civilistům. Pokud by rezoluce prošla, tak by zřejmě z praktického hlediska uzavřela Izraeli možnosti vyjednávat přímo s Palestinci. Tato jednání ale probíhají už řadu let, takže bychom přímo po schválení rezoluce prakticky neviděli žádný dramatický dopad.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme