Otázky a odpovědi k útoku v Londýně: Proč policisté neměli zbraně? Co víme o útočníkovi a obětech?

Čtyři lidé včetně útočníka zemřeli, 29 lidí bylo po útoku v centru Londýna hospitalizováno, sedm z nich je v kritickém stavu. Mezi oběťmi je i přílušník londýnské policie. Okolí britského parlamentu je nadále uzavřeno. Útočník ve středu nejdřív narážel do lidí a pak zaútočil na policisty hlídkující u vstupu do parlamentu. Policie zatím identitu útočícího muže nezveřejnila. Policie v souvislosti s útokem podnikla domovní prohlídky na šesti adresách v Birminghamu, Londýně a dalších místech. Scotland Yard prosí novináře, aby jméno útočníka zatím nezveřejňovali. Podle premiréky Theresy Mayové nebyl útočník tajným službám neznámý. Shrnujeme, co je o útoku do této chvíle známo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté uzavřeli okolí budovy britského parlamentu

Policisté uzavřeli okolí budovy britského parlamentu | Zdroj: Reuters

Kdo byl útočník? Útočník se podle Metropolitní policie inspiroval mezinárodním a islamistickým terorismem. Jeho jméno policie nezveřejnila. Podle úřadujícího zástupce komisaře Metropolitní policie v Londýně Marka Rowleyho se policie domnívá, že ví, kdo útočník byl. Další podrobnosti policie dosud nezveřejnila. Pachatelem byl podle fotografií z místa zřejmě čtyřicetiletý muž s vousy. Atentátníka před parlamentem v Londýně podle informací SkyNews a BBC zastřelil ochránce britského ministra obrany Fallona.

Z úterního projevu předsedkyně britské vlády Theresy Mayové vyplývá, že tajná služba MI5 se o útočníka zajímala už dříve. Před pár lety byl vyšetřován kvůli extremismu a terorismu, ale byl podle Mayové „okrajovou postavou“.

K odpovědnosti za útok se prostřednictvím agentury Amak přihlásil Islámský stát. Útočníka agentura popsala jako „vojáka Islámského státu“. IS se hlásí k většině teroristických útoků v západním světě.

Co víme o obětech? Kromě samotného útočníka, kterého policie zastřelila, je mezi mrtvými i neozbrojený policista. Tím byl osmačtyřicetiletý důstojník Keith Palmer. Palmer byl člen parlamentní a diplomatické stráže s patnáctiletou praxí. Na Westminsterském mostě také zahynula jedna žena a jeden muž. Podle španělských médií byla žena 43letá Britka španělského původu. Britské úřady oběti zatím odmítají jmenovat.

Britská média jmenují zavražděného policistu Palmera hlavním hrdinou středečního odpoledne. Manžel nedávno zavražděné poslankyně Jo Coxové řekl, že si bude ze včerejška pamatovat právě Palmerovo jméno, ne útočníka.

03827429.jpeg
Policistou ubodaýným při útoku v Londýně byl 48letý Keith Palmer. Manžel a otec. Při útoku nebyl ozbrojený

Premiérka Mayová v parlamentu uvedla, že mezi zraněnými je 12 Britů, 3 Francouzi, 2 Rumuni a Řekové, 4 Jihokorejci, Němec, Číňan, Ir a Ital. Zraněni jsou tři francouzští studenti, kteří byli v Londýně na školním výletě, a také studenti univerzity Edge Hill na severovýchodě Anglie. Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou žádní Češi.

Proč policisté u parlamentu nebyli ozbrojení? „Policejní důstojníci v Británii jsou tradičně neozbrojení,“ vysvětlil v televizi Sky News Graham Wettone, bývalý příslušník londýnské metropolitní policie. Před britským parlamentem stojí každý den policisté se žlutou vestou. “Jsou symbolem. Turisté si s nimi rádi povídají a fotí se s nimi,“ dodal Wettone.

Hlavní zbraní policejních pochůzkářů je tradičně domluva. Mají sice želízka, pendrek a někteří i elektrické paralyzéry, použití síly je ale pro ně až poslední alternativou.

Už při zakládání londýnské Metropolitní policie v roce 1829 se kladl velký důraz na to, aby se nejednalo o represivní složku, o jakousi druhou armádu. Kromě Velké Británie chodí neozbrojení policisté ještě v Irsku, na Novém Zélandu nebo v Norsku.

Jak a kde útok proběhl? Útočník v tmavém autě se nejdřív přehnal přes Westminsterský most, odkud si turisté často fotí historickou budovu parlamentu s Big Benem. Chodce a cyklisty tam srážel z chodníku, některé i do řeky, jednu ženu pak z Temže vytáhli živou.

03827418.jpeg
Lidé v noci nosili květiny na místo útoku na Westminsterský most v Londýně

Pak se útočník pokusil vpadnout do parlamentního komplexu. Jednoho policistu přitom ubodal k smrti a tři další zranil. Nakonec ho ozbrojená hlídka zastřelila několika ranami do hrudníku.

Jízdu útočníka po mostě a pád ženy z mostu do Temže zachytily kamery. Zatím není jasné, jestli žena před autem uskakovala, nebo ji odmrštil náraz. S těžkými zraněními byla po záchraně z řeky převezena do nemocnice.

Jak na útok zareagovala londýnská policie? Okamžitě po útoku uzavřela náměstí před Westminsterským opatstvím včetně dvou stanic metra a dvou přilehlých mostů - po jednom z nich se přepravovali zranění do nemocnice, která je hned přímo naproti parlamentu. Zavřeno bylo i Londýnské oko - obří ruské kolo nad Temží, které je také na protilehlém břehu.

Policie hned po útoku lidi vyzvala ke klidu, ale také ostražitosti a také požádala o to, aby všichni, kdo mají nějaké fotografie nebo videa z místa v době útoků tyto materiály poslali, aby to pomohlo při vyšetřování.

Podobně mluvil i londýnský starosta Sadiq Khan, který ocenil práci a odvahu policistů a zdůraznil, že Londýňané se terorismem nenechají zastrašit. Útok odsoudili i představitelé muslimské komunity.

Dezinformace a nepravdy

Ruský televizní kanál Russia 24 opakovaně vysílal nepravdivou fotku útočníka. Na záběru měl být podle televize útočník několik vteřin před tím, než ho policie zneškodnila. Jedná se o nepravdu, fotografie se ale rychle šířila v dalších ruských médiích a na sociálních sítích.

Původně byl za pachatele označen Abu Izzadeen alias Trevor Brooks, který byl v roce 2008 odsouzen na 4,5 roku do vězení kvůli terorismu. Jeho advokát informaci ale odmítl s tím, že Izzadeen je stále ve vězení.

 

Mohlo by vás také zajímat

ONLINE: Londýn hlásí čtyři oběti a nejméně 40 zraněných. Zatýká se při raziích ONLINE: Londýn hlásí čtyři oběti a nejméně 40 zraněných. Zatýká se při raziích

Útočník ve středu odpoledne najel autem na Westminsterském mostě v centru Londýna do lidí. Následně napadl nožem policisty hlídkující...

 
Sexuální napadení dívky sledovalo na facebooku 40 lidí, policii ale nikdo z nich nezavolal Sexuální napadení dívky sledovalo na facebooku 40 lidí, policii ale nikdo z nich nezavolal

15letá dívka z amerického Chicaga byla zřejmě unesena a následně sexuálně napadena skupinou mužů. Přímý přenos útoku přitom sledovalo...

 
Pesimismus, nezaměstnanost a migrace. Čísla, které vám pomohou pochopit předvolební Francii Pesimismus, nezaměstnanost a migrace. Čísla, které vám pomohou pochopit předvolební Francii

DATA V ČLÁNKU. Francouzi si koncem dubna budou vybírat nového prezidenta. Ve volbě se utká jedenáct kandidátů, z nichž největší šanci...

 
Kolář: Zeman nemá oficiální pozvání do Bílého domu. Ovčáček: Exvelvyslanec je ostudou diplomacie Kolář: Zeman nemá oficiální pozvání do Bílého domu. Ovčáček: Exvelvyslanec je ostudou diplomacie

Prezident Miloš Zeman oficiálně pozván do Bílého domu k Donaldu Trumpovi není, tvrdí bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář. Podle...

 
Akce české zoo zaujala média po celém světě. Řezání rohů chápou jako ochranu Akce české zoo zaujala média po celém světě. Řezání rohů chápou jako ochranu

Česká zoo chrání své nosorožce a uřízla jim jejich rohy. I tak vypadají titulky zahraničních médií, které reagují na preventivní opatření zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Ohlasy vzbudil krok zoo po celém světě. Články o preventivní akci jsou v médiích...

 
 

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme