Papež přijel do Středoafrické republiky. Navštíví mešitu i uprchlický tábor

Papež František je ve Středoafrické republice. Je to poslední zastávka na jeho cestě po africkém kontinentu ale i první návštěva konfliktní oblasti. Obyvatelé Středoafrické republiky Františka přivítali s nadšením, kvůli obavám o jeho bezpečnost ale návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František na návštěvě afrických zemí

Papež František na návštěvě afrických zemí | Zdroj: Reuters

Papež František vyzval po příletu obyvatele této konfliktem sužované země, aby bránili strachu jeden z druhého. Násilné střety mezi milicemi menšinových muslimů a většinových křesťanů začaly v této zemi před třemi roky a v určité míře trvají dodnes.

Nedělní program završil bohoslužbou v katedrále, ve které ozbrojenci loni povraždili 15 lidí, kteří se tam skrývali.

V pondělí zavítá Svatý otec do mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí hlavního města Bangui. V té chce odsoudit přetrvávající násilí mezi muslimy a křesťany.

Bezpečnost v přeplněných ulicích Bangui od soboty zajišťují obrněné vozy a tanky francouzské armády a sil OSN. Mírová mise OSN uvedla do pohotovosti kvůli návštěvě 3000 až 4000 vojáků. Využije také průzkumných bezpilotních strojů a balonů, které budou schopny rychle lokalizovat problémová místa.

Vláda Středoafrické republiky vyčlenila k ochraně papeže 500 policistů, pohotovost má rovněž 900 francouzských vojáků v zemi.

Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho trval papež František na cestě i přes bezpečnostní rizika, „Papež chce jet do Středoafrické republiky a dodržet naplánovaná setkání. Samozřejmě monitorujeme bezpečnostní situaci a v případě nutnosti plán budeme měnit," řekl před cestou.

Návštěvou Středoafrické republiky zakončí papež svou šestidenní návštěvu afrických zemí, během ní navštívil ještě Ugandu a Keňu.

Papež František | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme