Papež přijal ve Vatikánu lídry 27 zemí Evropské unie. Sobotka ho pozval do Česka

Papež František přijal prezidenty a premiéry 27 zemí Evropské unie. S nejvyššími představiteli unijních států s výjimkou Británie se setkal den před jejich římským summitem, který má připomenout 60 let evropské integrace. Při této příležitosti český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opět pozval papeže na návštěvu České republiky. Ta by se mohla uskutečnit v červnu na výročí 75. let od vypálení obce Lidice nacisty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František a lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie při setkání ve Vatikánu

Papež František a lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie při setkání ve Vatikánu | Zdroj: Reuters

Papež přítomným evropským politikům řekl, že je důležité si pamatovat minulost také proto, aby bylo možné ocenit její význam pro současnost. Zakladatelé evropských společenství měli podle něj po hrůzách druhé světové války důvěru v lepší budoucnost. „V Evropě, kterou budovali, bylo velmi významné spolupracovat. Jednou z hlavních myšlenek bylo spolupracovat, strhnout překážky, které dělily svět," uvedl František.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve svém vystoupení zdůraznil potřebu bojovat s nerovností a sociální nespravedlností. „Za našimi hranicemi je neklidný svět, je v něm příliš mnoho bolesti," řekl. Lidé podle něj přicházejí do Evropy ve snaze najít bezpečí a důstojnost.

Začátek brexitu má oficiální termín: Mayová oznámí odchod z EU 29. března

Číst článek

„Musíme být pyšní na to, že náš společný domov je chápán jako bezpečné útočiště," poznamenal premiér země, která nyní z EU zaznamenává největší počty přicházejících migrantů, především ze severní Afriky.

Jen několik dní před tím, než Britové oficiálně zahájí vyjednávání o podobě svého odchodu z unie, chtějí ostatní unijní země v Římě zdůraznit odhodlání postupovat dál v evropském projektu společně. „Evropa je naší společnou budoucností," zní poslední věta v připraveném návrhu deklarace.

V Římě panují přísná bezpečnostní opatření, nejen kvůli riziku terorismu. V souvislosti se sobotním summitem se ve městě bude konat několik protestních pochodů.

Pozvání od prezidenta i premiéra

„Znovu jsem papeže pozval k návštěvě České republiky. Podpořil jsem tak snahu české diplomacie, která dlouhodobě usiluje o to, aby Českou republiku navštívil," uvedl premiér.

Pozvánku do Vatikánu již v polovině ledna odeslal Pražský hrad. Týkala se pietního aktu, kterým se letos v červnu bude připomínat výročí vypálení Lidic. „Byl by to dobrý signál. Pozvání tu je, jak ze strany prezidenta, tak ze strany předsedy vlády," dodal Sobotka.

Prezident Zeman zval papeže do České republiky již několikrát. V dubnu 2015 po přijetí ve Vatikánu Zeman uvedl, že František přijal pozvání k návštěvě České republiky a Velehradu „v blízké budoucnosti".

Své pozvání český prezident zopakoval loni v září prostřednictvím šéfa vatikánské diplomacie kardinála Pietra Parolina, se kterým se setkal na schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku, i v prosinci, když papeži poslal blahopřejný telegram k 80. narozeninám.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Papež František a lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie při setkání ve Vatikánu | Foto: Reuters

Papež František a lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie při setkání ve Vatikánu | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme