'Papežovi chudých' je osmdesát. Kvůli gratulacím mu zřídili sedm e-mailů

Hlava katolické církve, papež František, slaví osmdesátiny. Gratulace k významnému životnímu jubileu hlavy katolické církve míří do Vatikánu z celého světa. Lidé mohou papeži popřát i písemně, a to na sedm nových mailových adres. Věřící se pak s ním budou moci společně pomodlit 24. prosince v kapli svatého Pavla při tradiční Půlnoční mši.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František (ilustrační foto)

Papež František (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Letos bude papež František sloužit bohoslužbu v předvečer svátku Narození Páně už počtvrté a i letos bude mše kratší, než tomu bylo u jeho předchůdců.

„Za papeže Benedikta klasická štědrovečerní půlnoční mše skutečně byla sloužena přes půlnoc, takže se vlastně účastníci mše rozcházeli po mši někdy kolem půl jedné, jedné hodiny. Ovšem za papeže Františka je to podstatně kratší, nicméně ta tradice je dodržována,“ říká velvyslanec České republiky u Svatého stolce Pavel Vošalík.

Forejt a Vatikán? Zeman mu svým buranským návrhem zcela zavařil, komentuje kardinál Vlk

Číst článek

Už na Boží hod, tedy 25. prosince pak František tradičně požehná městu a světu, Urbi et Orbi. I v tomto případě se ale od předchozích papežů liší, na závěr totiž žehná a zdraví nikoli v různých světových jazycích, ale jen v italštině. A jiný je i jeho vánoční, ale také velikonoční program, kdy se papež setkává hlavně s těmi, co nejvíce potřebují pomoc druhých.

„Papež má celou řadu svých téměř soukromých aktivit namířených na osoby bez domova. Celkem často se s nimi setkává, ať už je zve přímo do Vatikánu, nebo ve spolupráci s hnutím svatého Jiljí (Sant´Egidio). Navštěvuje jejich zařízení, která se ve vánočním čase věnují pomoci potřebným chudým osobám bez domova,“ říká Pavel Vošalík.

Dlouhodobý pobyt ve Vatikánu

Především duchovně se tak papež snaží podpořit lidi žijící na okraji společnosti. V jejich obtížné životní situaci je podporuje i telefonicky.

Ostatně nečekanými hovory je papež František proslulý už od svého zvolení v roce 2013, kdy zavolal třeba svému ševci, aby se netrápil papežskými střevíci z červené kůže, ale pokračoval ve výrobě klasických černých bot. U argentinského zubaře pak takto zrušil kontrolu kvůli „dlouhodobému pobytu ve Vatikánu“.

Katolíci z celého světa ale určitě budou čekat na papežova slova, která pronese při velké mši 31. prosince a zejména pak 1. ledna, kdy zároveň vydává zvláštní prohlášení u příležitosti Mezinárodního dne míru.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme