Paříž otevřela jedno z největších uprchlických center v Evropě. Nafukovací hala pojme 600 lidí

V Paříži otevřeli jedno z největších evropských center pro uprchlíky. Velká nafukovací hala, která může pojmout až 600 lidí, leží na severu města. Stavba trvala tři měsíce a stála v přepočtu přes 175 milionů korun. Většinu výdajů zaplatila pařížská radnice, která tak chce zabránit stavbě improvizovaných stanových táborů přímo ve městě. Většina migrantů v centru stráví 5 až 6 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Paříži otevřeli jedno z největších evropských center pro uprchlíky

V Paříži otevřeli jedno z největších evropských center pro uprchlíky | Zdroj: ČTK

„Aby uprchlíci mohli přemýšlet o své další budoucnosti, musí mít možnost se v klidu vyspat, najíst, umýt, odpočinout si, mít přistup k službám. Toto centrum poskytne migrantům tyto základní potřeby a zároveň informace na co v jejich situaci mají práva a na co ne,“ popsala starostka Paříže Anne Hidalgová, jaké v služby uprchlíci v centru najdou.

Na stavbě uprchlického tábora se podílelo přes 30 firem a stovka dělníků. Paříž chce v lednu na předměstí otevřít další uprchlické centrum s kapacitou 350 míst. To by mělo být otevřené hlavně ženám a dětem.

Minulý týden francouzská policie vyklidila provizorní tábor, kde přespávaly asi tři tisíce lidí na chodnících Paříže. Nové centrum má vzniku podobných provizorií zabránit.

Někteří lidé ale už dříve vyjádřili obavy, že bude brzy přeplněné. Starostka Paříže k tomu řekla, že pokud bude zapotřebí dalších míst, postaví se nová centra.

Přístupový bod pro migranty

Nové humanitární centrum má do konce roku pojmout 400 až 600 lidí a je zaměřeno výhradně na svobodné muže.

„Paříž čelí přílivu migrantů. 30 evakuací za posledních 18 měsíců, 22 tisíc (migrantů) bylo přesměrováno jinam, i přesto byly tábory znovu přeplněné. Od dnešního rána má každý migrant, který přijede do Paříže, přístupový bod, kde si může odpočinout, můžeme jeho situaci zaregistrovat a nasměrovat ho dál,“ řekl Bruno Morel z charity, která s centrem pomáhá.

Nafukovací halu navrhl německý architekt Hans-Walter Müller. Migrantům nabídne vše potřebné, v centru budou moci navštívit také lékaře.

V Paříži otevřeli jedno z největších evropských center pro uprchlíky | Foto: ČTK

Martin Balucha, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme