Pařížané odmítají žít ve strachu. Do barů a kaváren chodí i po teroristických útocích

Teroristické útoky neodradily Pařížany od dýchánků v kavárnách ani večírků v barech. V podniku Carillon a protilehlé restauraci Le Petit Cambodge loni atentátníci zastřelili 15 lidí. Oblíbené podniky dnes opět fungují. V předvečer výročí teroristických útoků se otevře také rekonstruovaný klub Bataclan, kde zemřelo 90 lidí. Společně s dalšími tam 12. listopadu uctí památku obětí také zpěvák Sting.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klub Bataclan v Paříži

Klub Bataclan v Paříži | Zdroj: ČTK

Pětadvacetiletá grafička Milena nemá dojem, že by v pátek večer chodilo ven méně lidí. „Prostě si užíváme a nebráníme se dělat večírky,“ dodává mladá žena, která stojí před barem Carillon.

Šestadvacetiletý Johan chodí do tohoto pařížského podniku celkem často, protože bydlí nedaleko.

„Už po atentátech to byla jedna z reakcí, jak ukázat, že se nebojíme a naopak dál chodíme do barů. Samozřejmě, že se nás útoky dost týkají, protože byly mířené na bary a mladé lidi. Ale i tak nás to neodradí. Je to těžké vysvětlit, ale život prostě musí jít dál,“ dodává Johan.

V Carillonu a v restauraci naproti, Le Petit Cambodge loni atentátníci zastřelili 15 lidí. Dnes jsou podniky opět otevřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pařížané odmítají žít ve strachu. Do barů a kaváren chodí i po teroristických útocích. Natáčela Marie Sýkorová

„Oba podniky znám velice dobře. Jsou to místa, kde to žije a kde se bavíme. Takhle to prostě v Paříži je. V pátek večer se chodí do barů a restaurací a užíváme si volného času. Když jdu ven, tak nad tím vším, co se stalo, nepřemýšlím. Nebudu přece žít ve strachu,“ popisuje 23letý student Paul.

Krátce po atentátech se v metropoli začala objevovat věta „Fluctuat nec Mergitur“, v překladu „Zmítá se, ale nepotopí“. Jde o staré heslo, které najdeme ve znaku Paříže. Stejně tak se jmenuje i nedávno otevřená kavárna uprostřed náměstí Republiky.

„Vždycky když tudy jdu, vzpomenu si na atentáty. Hodně lidem to změnilo návyky. Museli jsme přijmout to, že se Francie stala možným cílem útoků. Zároveň mě to ale neodradí od toho, abych si užíval pařížského nočního života,“ dodává jeden z obyvatel Paříže jménem Janick.

Pařížané odmítají žít ve strachu. Do barů a kaváren chodí i po teroristických útocích | Foto: Marie Sýkorová

Rok po útocích se také znovu otevře klub Bataclan, kde teroristé zabili 90 lidí. Vůbec prvním koncertem bude 12. listopadu vystoupení zpěváka Stinga.

Rekonstruovaný Bataclan otevře britský zpěvák Sting. V podniku loni teroristé zabili 90 lidí

Číst článek

Koncert v předvečer prvního výročí má podle něj připomenout oběti, ale zároveň oslavit život a hudbu, která je s tímto klubem spojená. Následující den pak bude klub zavřený, poté se ale rozjede normální koncertní sezona.

Pařížamé se po útocích svého stylu života nevzdávají. Stejně jako třeba grafik Fred Dewilde, jeden z přeživších z Bataclanu, který o útoku nakreslil komiks jménem Můj Bataclan.

Vyšetřovatelé před pařížským klubem Bataclan den po teroristických útocích | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0 Maya-Anaïs Yataghène

Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme