Pavel Telička se stal jedním ze čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu

Český europoslanec Pavel Telička byl zvolen jedním ze čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu. Ve středu o tom rozhodli europoslanci ve Štrasburku. Zvolen byl 313 hlasy, a to již v prvním kole volby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslanec Pavel Telička vyzývá policii, aby vyšetřila všechny aspekty nahrávek

Europoslanec Pavel Telička vyzývá policii, aby vyšetřila všechny aspekty nahrávek | Foto: Zuzana Suchánková | Zdroj: Český rozhlas

Europoslanci ve středu na plenárním zasedání zvolili jedním z místopředsedů Evropského parlamentu (EP) Čecha Pavla Teličku. V příštím dvaapůlletém období tak bude poslanec Telička (ANO) jedním ze čtrnácti zástupců nového předsedy EP Antonia Tajaniho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Telička uvedl své představy o dalším směřování Osmadvacítky

Telička byl zvolen již v prvním kole volby, když dostal 313 hlasů. Celkem deset místopředsedů vzešlo z prvního kola, zbývá obsadit ještě čtyři posty, kvůli nimž se koná kolo druhé.

„Zvolení Pavla Teličky do vedení EP je z hlediska českých zájmů v EU dobrou zprávou,“ komentovala zvolení Teličky pro ČTK jeho kolegyně z ANO europoslankyně Dita Charanzová. Dodala, že podle ní je Telička v Bruselu respektovaným a čitelným partnerem, který evropské problematice velmi dobře rozumí.

V předchozím období, tedy od posledních voleb do europarlamentu v roce 2014, Česká republika svého zástupce mezi místopředsedy EP neměla. Předtím ale zastávali tuto funkci tři čeští europoslanci Miroslav Ouzký (ODS; 2004-2007), Libor Rouček (ČSSD; 2009-2012) a Oldřich Vlasák (ODS; 2012-2014).

Soud kvůli hidžábu ve škole pokračuje za zavřenými dveřmi. Lidé okřikovali svědkyni a zpívali hymnu

Číst článek

Místopředsedové jsou členy předsednictva Evropského parlamentu. V případě nepřítomnosti předsedy řídí plenární zasedání a předseda na ně může delegovat také jiné povinnosti, úkoly nebo pravomoci.

Jedenapadesátiletý právník Telička je europoslancem od roku 2014. Předtím byl deset let společníkem poradenské firmy Bxl-Consulting. V letech 2003 až 2004 byl velvyslancem ČR při EU a od května do listopadu 2004 působil jako eurokomisař. Je místopředsedou frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Už od devadesátých let pracoval Telička v týmu připravujícím vstup Česka do EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme