Pence používal soukromý mail ke služebním účelům. Nemůžete to srovnávat s Clintonovou, brání se

Americký viceprezident Mike Pence odmítl v pátek, že jeho užívání soukromé e-mailové schránky k služebním účelům se dá srovnávat se stejnou praxí bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové, informoval na svém webu americký regionální list Indianapolis Star.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Evropy

Americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Evropy | Zdroj: Reuters

Viceprezident používal soukromý e-mail ke služebním účelům, když byl guvernérem Indiany. Pence prohlásil, že jeho případ nesnese „absolutně žádné srovnání" s kauzou Clintonové. Tvrdil, že neúspěšná kandidátka demokratů na prezidenta USA „zneužila utajovaných informací a zničila e-maily, když o ně Kongres žádal".

Návštěva Pence je pro Evropany dobrá zpráva. Lepší než kdyby Trump dál jen tweetoval, říká analytik

Číst článek

Indianapolis Star už ve čtvrtek upozornil, že Pencovy e-maily se týkaly i citlivých bezpečnostních otázek a že Pencův účet minulé léto napadli hackeři.

Z e-mailů podle deníku vyplývá, že Pence si psal se svými poradci o takových otázkách, jako byly bezpečnostní brány v guvernérově sídle a reakce státu na globální teroristickou hrozbu. Deník ale zároveň zdůraznil, že zákony státu Indiana nezakazují veřejným činitelům používání soukromé elektronické pošty.

Osobní e-mail používala pro pracovní účely i někdejší šéfka americké diplomacie Clintonová. Podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nicméně zákon neporušila. Kauza ale ovlivnila kampaň demokratické političky před loňskými prezidentskými volbami, v nichž nakonec vyhrál republikánský kandidát Donald Trump. Republikáni se z provalení skandálu snažili co nejvíc vytěžit, aby ukázali Clintonovou jako dostatečně nevěrohodnou k tomu, aby byla s to zastávat prezidentský úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme